Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Подробно сам обавестио немачког канцелара о неподношљивом стању по Србе на КиМ

Фото: Стефан Стојановић

Српски председник Александар Вучић јутрос је обавио телефонски разговор са немачким канцеларом Олафом Шолцом. Осим о економској и трговинској сарадњи две државе, дотакли су се и теме Косова, односно Срба на Косову и актуелних питања.

„Добра и отворена размена мишљења са немачки канцеларом Шолцом о свим питањима од обостраног интереса…“, известио је о овом састанку Вучић.

Каже да се најпре захвалио Немачкој на посвећености, како је навео, одличним економским односима са Србијом и великим инвестицијама које су:

„У знатној мери допринеле брзом напретку Србије, а посебно сам се осврнуо на огромне потенцијале за улагање који су се отворили у оквиру ЕXПО 2027“.

„Изразио сам уверење да ће немачке компаније пронаћи интерес у неким од највећих пројеката чија реализација ће дугорочно допринети снажном расту Србије и повезивању целог региона“, навео је председник Србије.

Разговарали су и о актуелним глобалним дешавањима, а посебно о, истиче Вучић – месту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о европском путу наше земље.

Посебно је детаљно Вучић Олафа обавестио о ситуацији на Косову, односно стању у ком се тренутно налази српска заједница, описавши то стање као „неподношљиво“.

 

„Подробно сам обавестио канцелара Шолца о готово неподношљивом стању по српску заједницу на Косову и Метохији, као и о упорном избегавању Приштине да изврши своје прихваћене и потписане обавезе, поготово у погледу формирања ЗСО“.

 

На том, сматра Вучић а то је и пренео немачком канцелару, не лаком путу – управо је помоћ партнера Србији и потребна.

„Рачунамо на наставак подршке евроинтеграцијама, као и на конкретне подстицаје који би дали нови замах наставку реформских процеса и нову енергију земљама кандидатима на ЕУ путу“, поручио је српски председник.

(КоССев, 13.05.2024)