Покрет за одбрану Косова и Метохије

Квинта и ЕУ: Одлука ’’косовске владе’’ да не дозволи улазак патријарху СПЦ и свештенству у пратњи, у супротности са одредбама Ахтисаријевог плана

Фото: КоССев

Поглавару Српске Православне Цркве и још седморици владика у његовој пратњи, који су се јуче упутили на Косово како би присуствовали почетку Сабора СПЦ у Пећкој Патријаршији, косовске власти забраниле су улазак на Косово. Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава и Канцеларија Европске уније на Косову забринуте су одлуком Владе Косова да не дозволи Патријарху СПЦ Порфирију и његовим архијерејима да уђу на Косово.

У заједничком саопштењу Квинте и ЕУ, наводи се да је оваква одлука косовске владе у супротности са одредбама Ахтисаријевог плана, који, како су казали, „јасно прописује права, привилегије и имунитете за свештенство Српске Православне Цркве, и није у складу са обавезама Косова у дијалогу са ЕУ“.

Истичу да очекују од косовске владе да поштује људска права.

„Очекујемо од Владе Косова да испуни највише стандарде људских права како у свом законском оквиру тако иу свом деловању, да делује у интересу свих својих грађана и да подржава своје основне вредности и одговорност према регионалној стабилности“, казали су.

Они позивају обе стране да се уздрже од било каквих радњи и реторике које би могле повец́ати тензије и довести до инцидената.

Реаговао је и портпарол ЕУ Петер Стано са сличном оценом, о томе опширније у посебној вести.

(КоССев, 14.05.2024)