Покрет за одбрану Косова и Метохије

Скуп подршке новинарима „Јединства“, данас напустили просторије

Фото: КоССев

Просторије које више од 20 година користи лист „Јединство“, а које се налазе у улици Ослобођења у северном делу Косовске Митровице, продате су преко косовске Агенције за приватизацију новом власнику, Екрему Пецију. Ове недеље на врата им је наводно закуцао и његов адвокат, који им је дао рок до 15. маја да се иселе из просторија. Новинари Јединства организовали су данас испред просторија ове агенције протест са ког су поручили да немају где, осим да колегијуме држе „под ведрим небом“.

 
Комазец: Координациони центар купио просторије од Бишевца, дао нам на коришћење

 

Непосредно пред протест новинара, окупљенима се обратила директорица „Јединства“ Рада Комазец, која је казала да су новинари ове агенције 1999. године истерани из својих просторија које су се налазиле у Приштини, те да су од тада у северном делу Косовске Митровице, у просторијама које су добили на коришћење од Координационе управе за Косово и Метохију.

 

ФОТО: КоССев

 

Према речима Комазец, Координациони центар је ове просторије тада наводно откупио од приватног лица, Љубомира Бишевца.

„Ми смо јуна 1999., односно пошто су новинари остали мало дуже уз обезбеђење КФОР-а, новембра исте године истерани из наших просторија у Приштини. Ми смо практично од тада овде у северном делу, односно у Косовској Митровици. Наше радне просторије, просторије наше редакције у којој се сада налазимо је добијена од Координационог центра за Косово и Метохију. Они су купили тада од приватног лица Љубомира Бишевца“, казала је Комазец.

 

Јединство“ ове године слави свој 80. рођендан

 

Она је окупљеним новинарима показала документ за који је казала да доказује шта је све у поседу Јединства, јер како тврди, у питању су просторије од 300 метара квадратних у Приштини, које су узурпиране, а у њима се тренутно налази косовска влада.

Истиче да су се по питању тог проблема обраћали, како УНМИК-у, тако и осталим релевантним институцијама, али је њихов одговор изостао.

 

„Ја имам овде и доказузјем шта је све наше. Имамо у Дарданији, сада је то улица Била Клинтона, око 300м квадратних, које су купили новинари ‘Јединства’ и запослени приватним средствима. То је све узурпирано. Писали смо, обратили смо се још од 2005-2006. године УНМИК-у, након тога и агенцијама и свим институцијама и ми смо наилазили на ћутање институција у Приштини. Тражили смо да нам ослободе део простора како бисмо се вратили у Приштину. Такође, дом штампе у којем смо боравили и радили је узурпиран и тамо је смештена косовска влада. Даље, осим што су узурпиране просторије Дома штампе, узурпирана је и штампарија. Друга штампарија је била у изградњи у Косову Пољу, такође и она је узурпирана. Наше књижаре и трафике, све је то узурпирано“.

 

Комазец је казала да се овим поводом састала са представником Уједињених Нација за људска права замоливши га да учини шта може, јер како наводи, „ми желимо и у Приштину да се вратимо у наше седиште“.

На питање да ли постоје нека алтернативна решења и да ли су разговарали са представницима Агенције за приватизацију, Комазец је казала да немају никаква решења, да немају куда. Истиче да су више од десетак дописа слали овој агенцији, али одговор никада нису добили.

„Косовској агенцији за приватизацију смо бар десетак дописа слали, не само њима него и УНМИК-у смо се ми обраћали, наишли смо на ћутање институција“.

На крају је казала да је неизвесно шта ће се десити, те да је јако тешка ситуација у којој су, да је то етничко чишћење, али да се мора издржати.

„То је један заиста страшан осећај када вас два пута прогоне, то је јако тешко. Тешко је и објаснити људима шта то значи, то је етничко чишћење, ускраћивање српског народа за језик, за писмо за информисање, јако је тешко и нама новинарима што све доживјавамо други пут али морамо да издржимо да видимо шта ћемо даље“, казала је директорица Јединства.

Брајовић: Тежак облик угрожавања слободе медија

 

Окупљенима се обратио и генерални секретар Удружења новинара Србије, Нино Брајовић.

„Присуствујемо једном веома тешком облику угрожавања слободе медија, слободе информисања, рада новинара, права на издавање јединог штампаног медија на српском језику на територији Косова“ казао је Брајовић.

Истакао је да ће УНС о свему обавестити Европску и Међународну федерацију новинара, како би се „избацивање једне редакције потпуно бесправно, без документације зауставило“.

 

ФОТО: КоССев

 

Након обраћања, група новинара – махом из Удружења новинара Србије је изашла је испред досадашњих просторија „Јединства“ где су у знак протеста положили камере на под.

 

ФОТО: КоССев
 
Канцеларија за КиМ оптужује Куртија

 

Реаговала је и Канцеларија за Косово и Метохију, истичући да је то грубо кршење слободе медија и изражавања, али и напад на све новинаре.

„Ово је груб ударац на слободу медија и информисања, али и на све новинаре и запослене у “Јединству” који пуних осам деценија професионално, храбро и пожртвовано обављају један од најтежих и најизазовнијих послова, стављајући свакодневно главу у торбу. Циљ поновног протеривања “Јединства” јесте да Срби остану потпуно ускраћени за истините и правовремене информације, које добијају путем штампе“, казали су.

У свом саопштењу тврде да не постоји документ којим се доказује да „Јединство“ бесправно користи овај простор, те да се, како су казали, „и овог пута прибегло претњи голом силом и специјалном полицијом које су упућене новинарки и директорици овог листа, госпођи Ради Комазец“.

Из Канцеларије поручују да ће обавестити све међународне мисије о овом случају, као и да ће директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у току данашњег састанка у Бриселу, обавестити посрединка у дијалогу о проблемима са којим се „Јединство“ суочава.

„Канцеларија за Косово и Метохију обавестиће све међународне мисије о овом удару на “Јединство” и слободу штампе и помоћи ће запосленима у редакцији да се са овим изазовим изборе, не дозвољавајући да остану на улици, а директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић током боравка у Бриселу обавестиће посредника у дијалогу о претњама и удару на овај угледни лист и његове запослене“.

И у овом саопштењу из Канцеларије оптужују „режим Аљбина Куртија“ да му је циљ да „одржава атмосферу застрашивања и мржње према Србима“, како би довео до, према њиховим речима, егзодуса.

„Наравно да су идеолози етнички чистог Косова и Метохије противници дијалога и било какве нормализације на терену и уместо шанси за напредак нуде мржњу и безнађе“ саопштили су.

 
Српски суд правоснажно осудио Бишевца, судију и директора Лукса због фиктивног уговора

 

Приватни власник просторија од којег је Координациони центар за Косово и Метохију откупио, те дао на коришћење новинској агенцији „Јединство“, према речима Раде Комазец је Љубомир Бишевац.

Међутим, Бишевац, директор ДТП „Лукс“ из Косовске Митровице, Милорад Лакетић, као и судија и некадашњи члан Високог савета судства, Благоје Јакшић, правоснажно су осуђени јер су 1997. године, како је утврђено, закључили фиктивни уговор о купопродаји пословног простора у Косовској Митровици од 324 квадратна метра.

 

После више укидања пресуда и враћања на ново суђење, трећестепено веће Апелационог суда у Београду 2017. године је Љубомиру Бишевцу потврдио казну од три године затвора, Милораду Лакетићу од две године затвора, а Благоју Јакшићу од двеипогодине. Јакшићу је такође суд изрекао забрану обављања позива у правосуђу од две године.

 

Јакшић је осуђен јер је, према пресуди, као председник Општинског суда у Косовској Митровици неутврђеног дана у лето 2000. или 2001. године дао налог да се фалсификовањем службене књиге тог суда изврши овера тог фиктивног уговора, а референти овере у суду (Благоје Чуровић и Драган Гавриловић су Јакшићев налог извршили).

У пресуди се прецизира да је Бишевац 30. децембра 1997. године, у Косовској Митровици подстрекао директора оштећеног предузећа „Лукс“ из Косовске Митровице – Лакетића да му прибави противправну имовинску корист, а да је Јакшић, у намери да свом пријатељу Бишевцу омогући прибављање имовинске користи, омогућио оверу фиктивног уговора о купопродаји од 30. децембра 1997. године, иако је знао да Бишевац за локал неће платити никакву цену, која уговором није ни била одређена.

Тај уговор је, према пресуди, сачињен између предузећа „Лукс“ као продавца и предузећа у власништву Бишевца као купца, чиме је Бишевцу омогућено преношење права својине на објекту у Косовској Митровици од 324 квадратна метра.

У накнадном одговору за КоССев, Комазец је казала да је, након жалбе, Бишевац наводно ушао у посед спорних просторија. На наше питање, како је то урадио с обзиром на то да је донешена правоснажна судска одлука српских судских органа о казни, односно утврђено да се радило о фиктивном уговору, Комазец нам је рекла да ће се детаљније распитати и јавити.

Иначе, наш портал је о овом питању контактирао и косовску Агенцију за приватизацију, са питањем у чијем је власништву спорни локал, да ли су и када ако јесу приватизовали овај локал, али до објаве ове вести одговор нисмо добили.

(КоССев, 15.05.2024)