Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић умањује број Срба на КиМ: Тамо преноћи једва 80.000 Срба, али се јуначки народ не одриче своје државе

Фото: Видео принт

Данас једва да 80.000 Срба преноћи на КиМ. Међутим, јуначки народ се не одриче српског имена и своје државе, казао је данас председник Србије, Алексадар Вучић.

У Београду се данас одржава Први свесрпски сабор под називом “Један народ, један сабор – Србија и Српска”. На сабору учествују делегације из Србије и Републике Српске.

Сабор је почео у 9.30 у Храму Светог Саве одржавањем молебна, потом је уследила серија састанака високих званичника, а на подне је одржана заједничка седница две владе – Републике Србије и Републике Српске у присуству Вучића и Додика, патријарха, других гостију, укључујући и представнике Српске листе.

Владе Србије и Републике Српске су једногласно усвојиле Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућност српског народа.

Светски шампиони

Председник Србије је уочи гласања влада говорио о предстојећим тешким данима, како због „самих Срба“, тако и дешавања у Европи и свету.

„Није тешко предвидети да када сила удари на силу да нико не жели да се повуче и каже да је поражен“, казао је Вучић говорећи о односу Запада и Русије.

„То нас полако али сигурно уводи у велику светску катастрофу“, додао је Вучић.

Са друге стране, констатује да је очување мира витални и кључни српски интерес.

Србе је назвао „светским шампионима“ у броју ратова у којима су учествовали у 20 веку, помињући губитке у Првом, Другом српском рату, као и ратовима деведесетих.

„Време је да чувајући мир градимо будућност за наш народ, јер да нисмо били део свих тих ратова, данас би нас било више него Холанђана, односно Низоземаца“, казао је Вучић.

 
Срби са Косова се не одричу своје државе

 

Вучић је на седници казао да је у прошлости било Срба који су „хвалили потезе усташке врхушке“, те каже да „имамо ми таквих неколико и на Косову и Метохији“.

Међутим, „срећом свега неколико“, објашњава Вучић.

„Јер наш јуначки народ на КиМ никада није и неће дозволити да остане без свог српског имена и презимена, и без своје српске државе, ма колико тешко било“, додао је.

 

Представаници Српске листе, предвођени председником, Златаном Елеком, дан раније су се састали са директором Канцеларије за КиМ, Петром Петковићем.

 

Са друге стране, све је мање „јуначког народа“ на Косову, а сада их је, према процени Вучића, око 80.000.

„Како је могуће да од 340.000 Срба или 300.000 Срба, како који попис узмете на КиМ, данас једва да имате да на КиМ преноћи 80.000 Срба. Ако то није асимилација и етничко чишћење, не знам шта је друго, то је дефиниција етничког чишћења и асимилације“, казао је Вучић.

 
У декларацији о дијалогу

 

Говорећи о Декларацији која је усвојена на данашњој седници двеју влада, Вучић је казао да се у њој помиње и Косово – обавеза поштовања Резолуције 1244, али и дијалог – „као суштински начин решавања проблема између нас и Албанаца“.

„Не постоји друго решење осим дијалога и инститирања на дијалогу, поштовања бриселског споразума испуњавања обавеза о формирању ЗСО и свему другом“, навео је Вучић.

 
„Кад год је тешко – зови Вучића“

 

Са друге стране, осврћући се на недавну иницијативу за чланство Косова у Савету Европе, Вучић је казао:

„Србија је била изложена тешким притисцима, а да нису испунили ништа од онога што је предвиђено ни бриселским ни охридским споразумом“.

Српски председник се на данашној седници обратио представницима Републике Српске, уверавајући их да их „Србија никада неће оставити на цедилу“. Као доказ за своје тврдње поручио је:

„Знају ови момци са Косова и Метохије, када год је тешко, када год је мука – зови Вучића“.

На данашњој седници двеју Влада, осим Вучића, Додика говорили су и Патријарх СПЦ и представници Црне Горе и Републике Српске, међутим, не и Срби са Косова.

Они нису добили реч из „простог разлога“.

„Они имају своје представнике у председнику Србије и председнику Владе Србије, јер су део Републике Србије“, закључио је Вучић.

Централно обележавање манифестације “Један народ, један сабор – Србија и Српска” почеће у 17 часова на Тргу републике, а како преноси РТС, ватромет је планиран у 21 час из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

 

Наслов: Покрет за одбрану Косов и Метохије

(КоССев, 08.06.2024)