Покрет за одбрану Косова и Метохије

Пронађен златни прстен кнегиње Милице: Држава ради на откупу и повратку у земљу

Експертска група једног од српских музеја ради на откупу, верује се оригиналног, заручног прстена кнегиње Милице који се налази у приватном власништву. План је да га врати у земљу и преда Народном музеју, потврдио је председник Србије Александар Вучић током обиласка ове институције културе на Свесрпском сабору одржаном у Београду.

О прстену који је случајно пронађен у пољу у околини манастира Раваница, задужбине кнеза Лазара, подигнуте између 70-их и 80-их година 14. века писао је сајт “Све о археологији” још крајем априла.

Наиме, историчару уметности и саветнику у Завичајном музеју Јагодина, вишем научном сараднику на Балканолошком институту САНУ Браниславу Цветковићу садашњи власник златног прстена исти је донео на анализу, док је стручњак своја запажања објавио у извештају “Миличин прстен, откриће какво се дешава једном у животу”, који се може наћи на сајту “Академија еду”.

Власник прстена је потражио стручну помоћ ради дешифровања садржаја текстова угравираних на обручу прстена, и тако дошао до Цветковића, који је утврдио да се ради о открићу века.

 

“Већ на први поглед било је јасно да је прстен изузетан предмет због свог атрактивног и сложеног дизајна. Међутим, анализе његових стилских, типолошких, епиграфских, палеографских и иконографских карактеристика довеле су до закључка да прстен није само јединствен по својој врсти већ је, према подацима које пружа, морао припадати краљевској породици касносредњовековне Србије”, пише Цветковић у извештају.

 

Прстен који је, како су комплексне анализе показале, кнез Лазар наручио за кнегињу Милицу, а у који је с унутрашње стране угравиран велики монограм у виду ћириличког слова М и љубавна изјава поводом венчања или брачног завета, једно је од највреднијих открића последњих година у српској средњовековној археологији.

Са обе спољне стране обруча прстена, наводи сајт “Све о археологији”, налази се по шест издужених картуша са ћириличким натписима српске редакције старословенског језика.

 

Прстен је, према Цветковићевој оцени, направљен и као заштитни и брачни знак. Поред скорашњих налаза, овај прстен носи до сада најранији познати помен кнеза Лазара као “кнез”, а уједно је и његов најранији сачувани портрет.

 
 

Текст садржи цитат из Псалма 9,19, који алудира на спасење сиромашних и великодушности богатих за убоге, што је повезано с “параболом праведног Лазара у недрима Аврамовим”, што даје основу за укључивање кнежевске титуле (кнез) дародавца прстена.

Све наведено указује да је прстен наручио кнез Лазар за своју супругу кнегињу Милицу, закључио је Цветковић.

(РТ Балкан, 09.06.2024)