Покрет за одбрану Косова и Метохије

Челић: Резолуција 1244 једини правни адут Србије по питању територије Косова

Фото: Косово онлајн

Доцент на Правном факултету Универзитета у Косовској Митровици Душко Челић, поводом 25. годишњице од доношења Резолуције 1244, каже да је овај документ “једини правни адут Србије када је реч о судбини територије Косова и Метохије”.

Ова Резолуција, како каже, на више места експлицитно, изреком гарантује територијални интегритет и суверенитет ондашње Савезне Републике Југославије, односно Републике Србије, као државе наследнице.

“Као правник могу да изразим незадовољство због тога што један део међународне заједнице коју ми зовемо политички Запад игнорише ове одредбе Резолуције 1244. То наравно чини и Приштина, а чини ми се да Београд веома мало инсистира на чињеници да Резолуција 1244 гарантује територијални интегритет и суверенитет Републике Србије, да је у овим бриселским преговорима то питање потпуно скрајнуто, да је преговарачки оквир у Бриселу апсолутно изван Резолуције 1244 и, нажалост, као резултат имамо углавном једностране уступке Београда, науштрб Резолуције и науштрб Устава Републике Србије”, наводи Челић.

Како додаје, он верује да пошто је овај документ на снази, да никад није касно вратити се реафирмацији његових вредности.

“Не само због тога што нам је то заиста у овом часу једина правна гаранција, него и због тога што су за ту Резолуцију гинули млади људи који су дали животе за очување територијалног интегритета Републике Србије. Дакле, имамо морални дуг и према онима који су изгинули, имамо морални дуг и према нашим прецима а свакако имамо и правни дуг да станемо у одбрану међународног права када је реч о Резолуцији 1244”, истиче Челић.

(Косово онлајн, 10.06.2024)