Покрет за одбрану Косова и Метохије

Блер: Нато интервенција исправна ствар, стојим уз ’’народ Косова’’

Извор: Косово онлајн

Некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер истакао је да је “Нато интервенција пре 25 година била исправна ствар” и да “стоји уз грађане Косова”, преноси Репортери.

 

 

“То што сам овде буди дубоке емоције. Честитам народу Косова на храбрости и непоколебљивој решености да то искористи за ослобођење земље. Тада сам био убеђен да је то исправна ствар, а данас са уверењем стојим уз народ Косова”, рекао је Блер на заједничкој конференцији са председницом Косова Вјосом Османи.

Блер је додао да очекује да ће Косово у будућности постати део Европске уније.

“Овде се дешава много позитивних ствари које су добре за цео свет. Једва чекам дан када ће Косово заузети своје место у европској породици. Ускоро ћу се обратити посланицима Скупштине, али још једном желим да изразим солидарност са народом Косова”, рекао је Блер.

 

 

Председница Косова Вјоса Османи изразила је захвалност бившем премијеру Уједињеног Краљевства Тонију Блеру.

“Демократски свет ће једном памтити реченицу ‘ово је права ствар’, 25 година касније и сваки дан од тог дана, захваљујемо вам што сте упркос изазовима водили компас историје. Деведесетих година ваша премијерска улога је била одлучујућа, па као што сте били херој народа, демократије, данас сте и херој мира за праву одлуку тог времена. Спасили сте нас од истребљења. Рекли сте да је интервенција на Косову била борба између добра и зла. Ваше наслеђе на Косову је наслеђе наде, слободе и партнерства”, рекла је Османи.

 

 

“Косово независна држава која ће постати део ЕУ”

Блер се после састанка и конференције са Османи састао и са председником Скупштине Косова Гљауком Коњуфцом, а након тога се  обратио и посланицима Скупштине Косова и поручио да се Косово и даље суочава са изазовима.

 

 

“Веома сам срец́ан што сам овде, почаствован сам. Не могу вам довољно захвалити. Пре 25 година постигнут је споразум о спасавању територије Косова. Учинили смо све да народ Косова поново живи, да поново дише.  Сец́амо се њихових жртава и захваљујемо свима који су нам помогли“, рекао је Блер.

 

 

Блер је поменуо и “помоц́” Сједињених Америчких Држава.

„Наравно, уз помоц́ америчког председника Била Клинтона, и многих других земаља, помогли смо овде. Нико од нас не би могао да помогне без ваше моц́и, народе Косова. Косово је независна и моц́на држава која ц́е у будуц́ности постати део Европске уније. Млади људи Косова су срец́ни што живе овде. Акција је увек боља од недела. Нерад је такође радња, али она која носи последице. Видимо сукобе у Украјини и Гази. Морамо да нађемо решење, морамо да их подржимо. Морамо деловати јер постоје последице ако не реагујемо“, рекао је Блер.

 

 

Поручио је да Косово још увек не признају многе државе, те да се мора радити у правцу нових признања.

„Знам да се Косово и даље суочава са изазовима. Много је земаља које још не признају Косово и морамо радити на томе. Морамо младим људима на Косову дати више за будуц́ност. Свет се мења веома брзо. Замислимо мало ову будуц́ност… Косово у оквиру Европске уније… Замислите талентоване младе људе Косова као део ЕУ, колико ц́е они допринети. Ово није сан, то је оно што покушавамо да постигнемо већ 25 година”, додао је Блер.

Након обраћања у Скупштини Косова Блер се у згради Владе састао и са косовским премијером Аљбином Куртијем.

 


Блеру уручен “Кључеве града Приштине”

Градоначелник Приштине Перпарим Рама разговарао је данас са бившим британским премијером Тонијем Блеру.

Он је госту, у знак захвалности за све што је учинио за Косово, уручио “кључеве Града”.