Покрет за одбрану Косова и Метохије

Саопштење Председништва Покрета за одбрану Косова и Метохије поводом најновије изјаве проф. Владимира Костића, председника САНУ

Председник САНУ, проф. Владимир Костић, поново се огласио на начин који не доликује ниједном грађанину Србије, ниједном Србину и, најпосле, ниједном честитом човеку, будући да се насиље и зло не могу претпоставити слободи и добру.

Као и пре неколико година, када нас је господин Костић „обавестио“ да „Косово није наше, ни de facto нити de iure“, с институционално највишег места у српској науци и уметности изнова су изговорене речи о Косову и Метохији које код пристојних људи изазивају осећање стида, већ и стога што су такве речи морали чути. Ако протеклих година није схватио да су прека решења, противна виталним интересима државе и народа, недопустива, није ни морао наново да се размеће својим игнорантским ставовима. Његово инсистирање на ампутацији Косова и Метохије сада већ делује као упорно инаћење које одговара само наопаким политичким приликама.

С политички некомпентентним и етички неприхватљивим исказима академика Костића о Косову и Метохији, те о прошлости и будућности српског народа, нема смисла полемисати. Ипак, у околностима уочљиве пасивности САНУ и српске научне заједнице поводом најновије, мало је рећи, штетне Костићеве изјаве, дужност нам је да подсетимо најширу јавност да научне институције не смеју бити заклон за такво деловање, а право на „слободу другачијег мишљења“ маска за неодговорни дискурс о кључном државном питању, ма од кога долазио.

 

12. јануар 2020.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије:                                                

Проф. др Митра Рељић

Проф. др Слободан Самарџић

Проф. др Богољуб Шијаковић

Проф. др Милош Ковић

Проф. др Часлав Копривица