Покрет за одбрану Косова и Метохије

Оливера Радић: ,,Метохија за младе“ обрадовала децу у Метохији

 ХО,, Метохија за младе” испунила жеље сваком српском детету у Ораховцу, Призрену и селу Новаке, а поклоне су добила и  деца из неколико вишедетних породица у Великој Хочи

Чланови ХО,, Метохија за младе” из Београда су за Српску нову годину посетили Ораховац, Велику Хочу и Призрен и уручили новогодишње пакетиће деци.

Ових дана је много хуманитарних организација обрадовало децу широм Косова и Метохије: од Уједињене Србије (Слатки караван), преко Српске солидарности, Српске нити, ХО ,,Сви за Космет“ и других, али су волонтери ХО,, Метохија за младе” своју акцију уобличили на специфичан начин.

Марија Моровић, једна од чланица организације је дошла на идеју да се за децу Ораховца припреме пакетићи по жељи.

Свако дете од бебе па до осмог разреда основне школе је послало своју жељу Марији, а Марија је са осталим члановима организације пронашла породице по разним градовима Србије, које су купиле жељени поклон и послали уз писмо преко ХО ,,Метохија за младе“.

Осим бројних породица, у припреми пакетића је учествовало и сестринство и верници који се окупљају у манастиру Ћелије код Ваљева.  Игуманија ћелијска је затражила списак деце да се за њих  моле у светињи ћелијској, и позвала децу Ораховца да дођу у госте у манастир кад се за то створе услови.

Дванаесторо чланова ХО,, Метохија за младе” предвођени Маријом Моровић и Петром Јосиповићем су 13. јануара  пакетиће уручили деци у Ораховцу и радости није било краја. Било је различитих жеља и све су испуњене. Од слаткиша, школског прибора, обуће и одеће, до играчки, лутки које причају на српском, ролера, санки, бицикла, лука и стреле, штапа за пецање, оргиналног дреса Црвене звезде, фудбалских и кошаркашких лопти… Један дечак је пожелео голове за мали фудбал за њега и другаре и то је послао један навијач Црвене звезде (Делија) из Београда…

Поклони су на исти начин припремљени за троје деце из села Новаке код Призрена, четворо из Шилова код Гњилана, двоје из Призрена, двоје из Косова Поља и деветоро из Велике Хоче.

О идеји за овакву акцију и самој акцији за наш лист је један од оснивача ХО,, Метохија за младе“ Петар Јосиповић рекао:

Акција је покренута на иницијативу Марије Моровић која је у нашем тиму,  са жељом да се успостави приснији однос између деце и донатора. Пошто други достављају пакетиће опште и генералне, ми смо припремали поклоне по жељи и у сваком поклону је писмо.  Деца касније могу да одговоре на писмо и  тако ће доћи до спајања породица из Ораховца са породицама из Ваљева, Београда и целе Србије који су дарове послали.

Петар је казао да је било у плану да дођу у већем броју, али због ситуације са вирусом, дошло  је само дванаесторо младих људи из њихове организације, али су сви пуни емоција после сусрета са децом у Ораховцу:

– Сусрет са децом у Ораховцу је био дирљив као и сваки пут кад дођемо овде. Са причом о Ораховцу и о животу наших људи, наше деце овде, смо се упознали приликом наших ранијих посета, али су нас овога пута деца обрадовала њиховим осмесима и захвалношћу и ми смо веома срећни. Деца су нам приредила изненађење, певала су за нас песму «Ораховцу башто рајска», а одиграли смо и малу утакмицу са дечацима испред ораховачке цркве, да испробамо голове које смо им донели. Драго ми је да сам и ја део овога и трудићемо да убудуће и чешће долазимо и да ову децу чинимо срећним.

И већ сутрадан су се родитељи деце која су добила поклоне захвалили дародавцима писмима и порукама преко друштвених мрежа, и то ће како су нам рекли неки од њих, бити само почетак дружења и сарадње у будућности.