Покрет за одбрану Косова и Метохије

Оливера Радић: Осам беба као осам нових звезда на небу над Великом Хочом

Многи у свету ће 2020. годину памтити по ,,корони“ и неким лошим догађајима који су је обележили, али има оних који ће је памтити по радости изазваној рођењем новог члана у њиховој породици. Бебе су се рађале у породилиштима широм Србије, а само у јужној српској покрајини у 2020. их је рођено близу 1000.

У Великој Хочи, малом српском селу у Метохији, рођено је осам беба.  Свака од њих је својим рођењем усрећила не само родитеље  већ и читав комшилук и читаво село.

На самом почетку 2020. године, тј. 12. јануара рођен је четврти син Крсти и Пранвери Симић. Дали су му име по Крстином оцу – Андреја.  Дошао је после  Стефана, Алексе и Новака и допунио грају у трошној кући у којој Симићи  једва састављају крај са крајем.

Вукан Чукарић  се родио 27. фебруара, као треће дете Александру и Милки и донео радост  брату Огњену и сестри Магдалени. Донео им је и наду да ће се и живот окренути на боље и да ће можда у новој години успети да се запосле.

Стефан и Тамара Ђуричић су прво дете, првог сина, добили 4.јула. Наденули су му име Никола по Стефановом деди, и наставили породичну традицију да се преко потомака чувају имена предака.

  1. августа су Златко и Драгана Гогић добили своје друго дете, сина Јована. Хелена, која је рођена само годину дана раније добила је брата.

На празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11.септембра рођена је девојчица у породици Лукић, у кући недалеко од цркве која слави овог светитеља. И родитељи Бобан и  Валентина су јој дали име по свецу – Јована.

Само три дана после Јоване, 14.септембра рођена је Лана, друго дете родитељима, лекарима, Бојану и Драгици Павловић. Њен брат Лука је напунио три године и већ се радује сестрином првом осмеху и плачу.

Матеј Спасић се родио 21.септембра као прво дете Сими и Јелени Спасић и добио име по апостолу Матеју. Иако његови родитељи, као и многи други млади људи у Великој Хочи немају посао у селу, Матеј је прославио свој први Божић у кући својих предака Хаџи Спасића, у којој се и данас налази Јерусалимска соба са иконама и кандилима које је његов чукундеда донео из Јерусалима. А његови родитељи се надају да ће некада и Матејини потомци наставити породичну традицију и живети у Великој Хочи.

Иван и Весна Станковић, обоје учитељи у Великој Хочи, 17.октобра су добили сина Деспота. Њихов првенац Тадија је добио брата, а Велика Хоча још једно дете које ће убрзо трчати сеоским улицама и славити живот.

За Велику Хочу осам нових живота су велика нада. Осам младих брачних парова са ових осам беба, и децом рођеном пре њих броји укупно шеснаесторо деце. За Велику Хочу, погођену великом сеобом у последњих двадесет година, то су очи упрте у будућност.  

Дарови из Аустралије као подршка опстанку у Метохији

Као подршка младим родитељима који су остали у Великој Хочи, упркос неизвесности и незапослености (већина родитеља ових беба нема стални или никакав посао), стигли су дарови од хуманих људи из далеке Аустралије.

Хуманитарка која живи и ради у Аустралији Гроздана Драгићевић Тодориновић је са својим пријатељима послала дарове у новцу за сву децу рођену у 2020. години, а обрадовала је на исти начин и малишане рођене у 2019.години.

– Срећна сам што и овако, из далека, можемо да дарујемо наше мале анђеле у Великој Хочи и Ораховцу. Пратим шта се дешава на Косову и Метохији, и често до нас овамо стижу лоше вести. Ова година је била тешка за људе широм света, због вируса нисмо могли да прикупимо више новца, али моји пријатељи су се удружили и сакупили 620 евра. Желели смо да обрадујемо родитеље беба рођених у 2020. години. Пошто у Ораховцу није рођена ни једна беба, поделили смо дарове и бебама рођеним у 2019. као и дечици која су рођена и одрастају у Призрену – написала је у поруци Гроздана Драгићевић Тодориновић.

Захваљујући новцу од Гроздане и пријатеља из Аустралије омладинци у Ораховцу су приредили ватромет за Божић и Нову годину и симболично пожелели да се светлост ватромета претвори у срећу која ће заувек обасјавати Косово и Метохију.

Овогодишњу акцију за најмлађе у Ораховцу и Великој Хочи својим прилозима подржали су Грозданини пријатељи из Аустралије Јована Рељић, Виолета Весковић, Срећко Новаковић, Косовка Николић, Славица Колунџић, Боба Кајтез, Сени Сиони, Велимир Пекић, Богдана Рељић, Зоран Милић и породице Митровић и Јовановић.

Да подсетимо да је у 2019.години, захваљујући Гроздани и њеним пријатељима, свако дете у Ораховцу и Великој Хочи добило нову обућу, а у 2020. су Гроздана и њени пријатељи својим прилозима помогли обнову цркве Светог Пантелејмона у Призрену. Због учествовања у хуманитарним активностима за помоћ народу на Косову и Метохији, Призренци су Гроздану укључили у рад Одбора за обнову Рајкове цркве у Призрену.

Извор: Јединство