Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Акцијом „Божур за децу Ораховца“ до фискултурне сале

Фото: РТВ Ким

Хуманитарном акцијом „Божур за децу Ораховца“ прикупљају се новчана средстава којима ће бити саграђена фискултурна сала за децу и омладину из овог места.

Основна школа „Доситеј Обрадовић“ и Гимназија у Ораховцу које раде у импровизованим објектима од 1999. године немају школско двориште и фискултурну салу.

„Имамо једно игралиште које је направљено на приватном поседу, али све чешће наша деца немају на њему простора за игру зато што дођу и деца са стране и по некад се посвађају. Али и да није тога, треба затворени простор и када је хладно, ми смо и овако изоловани и та деца треба да имају место где ће се окупљати и дружити. Предвиђено је да у оквиру те сале буде једна теретана и мали кафе бар“, казала је за РТВ Ким, наставница српског језика у Гимназији Оливера Радић.

Акцију „Божур за дјецу Ораховца“ покренула је Невладина организација „Пандурица“ из Никшића.

„Они су планирали да прикупе новац и поклоне деци за Светог Саву. Међутим, они су прикупили 14.500 евра и онда сам ја предложила пошто је то доста новца, да ту има и да се да деци али и да се направи нешто што ће бити корисно и да траје дуже. Онда смо се договорили да покушамо да изградимо салу. Владика рашко-призренски Теодосије се сложио и обрадовао, зато што зна како деца овде живе и благословио је да салу подигнемо на једном плацу који се налази у близини цркве“, казала је Оливера.

Привесци у облику цвета божура на чијој полеђини пише „Божур за децу Ораховца“ продавали су се најпре у црквама у Црној Гори, потом у Србији, а онда и у целом свету.

„Наши божури су стигли до Стразбура, Дрездена, Хамбурга, Аустралије и Москве. Људи се све више укључују купују божур који је 360 динара. Циљ је да се што више људи удружи око божура и око деце“, рекла је Радићева и додала да су од недавно у продаји и мајице са натписима „Ораховац башта рајска“ по цени од 1389 динара.

У Ораховцу живи око 300 Срба, што је 10 одсто од броја који је живео пре 1999. године. Основну школу похађа 45 ђака, предшколско 20, док средње образовање у овом месту стиче 18 ученика.

 

(КоССев, 6.4.2021)

Став