Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Албанци “украсили” Бруклин поводом Дана заставе

Поводом “Дана заставе” и проглашења независности Албаније, 28. новембра, данас су у Бруклину у Њујорку, у једној од главних улица постављене албанске заставе, преноси Репортери.

Како се наводи, црвено-црне заставе са црним двоглавим орлом, поставиљене су на иницијативу Шкумбина Хасанђекаја и Шкумбина Баљидемаја.

Један од највећих квартова Њујорка, Бруклин, први пут се тако придружио у украшавању улица поводом националног празника Албанаца.

Како се истиче, декорације “нове престонице” америчких Албанаца, Њујорка, већ постају у последњој деценији традиција, у месецу независности Албаније, 28. новембра и то не само у кућама, аутомобилима и баровима Албанаца, већ и на неким улицама и трговима у којима живе Албанци у великом броју у Бронксу, Статен Ајланду, Квинсу и Бруклину.

На Статен Ајланду, додаје се, црвено-црном заставом украшен је и чувени Хилан булевар.

У међувремену, чак су и забавне компаније, удружења и организације заједница, њихови клубови, започели припреме за свечане вечери.

“То албанској заједници ових празника даје још један осећај нашег националног поноса, када ове црвене и црне заставе које се вијоре виде поред америчке заставе, као захвалност за оно што су САД учиниле за нас”, истакао је саветник града Њујорка Марк Ђонај.

Према речима Ђонаја, незванично, процењује се да у њујоршким насељима Бронкс, Квинс, Бруклин и Статен Ајланд има више од 250.000 Албанаца и да приближно 100.000 њих ту живи.

“Важно је да Албанци наставе да славе своју културу и наслеђе”, рекао је Ђонај.

Извор: Kosovo-online

Фото: Репортери

Став