Покрет за одбрану Косова и Метохије

Аљбин Курти: Независност Косова не значи независност од Албаније, већ ослобађање од Србије

Аљбин Курти (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

Када причате о Србији, о њеној милитаризацији, тесним односима са Москвом, онда ми сви Албанци, на Косову и у Албанији генерално реагујемо исто, тврди премијер тзв. Косова.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је вечерас у Бечу да проглашење независности Косова никада није значило независност од Албаније, већ ослобађање од Србије и да се то никада не сме заборавити.

Курти је, у дискусији коју су организовали бечки Институт Карл Ренер и немачка фондација Фридрих Еберт на тему „Косово: Трачак наде за демократију у Југоисточној Европи“, нагласио да би размена територија са Србијом донела конфликте, а уједињење са Албанијом никада не би ишло са почетком неког рата или конфликтима.

„Ја сам најпре грађанин Косова, и када причате о Србији, о њеној милитаризацији, тесним односима са Москвом, онда ми сви Албанци, на Косову и у Албанији генерално реагујемо исто. Имамо исти језик, исту историју, али смо тренутно у ситуацији да имамо две земље. Сви Албанци би желели уједињење, јер то не би било усмерени ни против кога, и нема за циљ да будемо већи, већ да дамо већи допринос миру“, објаснио је он.

То би, сматра, био израз мира, а не израз агресије, а, како каже, размене територија би значила нове конфликте И крвопролиће.

“Не постоје савршене етничке границе и увек ће неко живети на погрешној страни границе. Увек сам говорио да то није рецепт за решење, већ за рат. Циљ Србије је био да тиме релативизује државност Косова, И никада Београд није мислио на размену територија, већ поделу Косова” рекао је Курти.

Казао је да су на Косову у прошлости владали политичари који су се понашали као монарси Средњег века, који би били спремни да се играју територијама.

“Тај ројалистички приступ изумире. Не кажем да је идеја размене територија, и дељења Косова нестала, али је засигурно доживела неуспех у примени“, сматра он.

Уз то Курти додаје да дијалог са Београдом треба да води трансформацији ка бољем оба друштва, ослањајући се на европске вредности.

С тим у вези је казао да је против давања средства из фондова ЕУ без европских вредности, те да је за достизање европских вредности неопходно суочавање са ратним злочинима, да демократизација није аутократизација, да мора постојати баланс права мањина уместо националистичког хегемонизма.

Курти је изразио уверење да ће Косово да се одбрани као држава, и додао да грађани никада не би прихватили размену територија, преноси Танјуг.

На питање зашто се грађани који нису Албанци не кандидују на листама албанских партија, указао је да је њима лакше да, уз мање гласова, добију за мањине осигурана посланичка места.

„Парадокс је да позитивна дискриминација утиче негативно на интеграцију. Роми, Египћани, Бошњаци, Горанци, Срби могу добити лакше једно од 20 за мањине предвиђена посланичка места, па им нису атрактивне кандидатуре на листама наших странака, рекао је Курти.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 11. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print