Покрет за одбрану Косова и Метохије

Велика Хоча: Обележен Михољдан, добар род грожђа

Фото: Радио Гораждевац

Михољдан, слава Велике Хоче, једног од најлепших метохијских села, виноградарског и културног бисера Метохије, прослављена је светом литургијом у цркви Светог архиђакона Стефана, преноси Радио Контакт Плус.

На Михољдан се обележава и завршетак бербе грожђа, због чега сваке године на овај дан велики број косовских Срба посети ово село. Љубиша Ђуричић, власник винарије “Душа Метохије” каже да је ова година веома родна, јавља Радио Гораждевац. 

„У последњих пет до десет година мало је било оваквих година. Грожђе је било изузетно квалитетно, здраво са пуно процената шећера, тако да очекујем, правилним неговањем, будуће вино са пуно арома, са пуно богатих сувих материја где ће моћи заиста у умереној мери да се ужива“, казао је Ђуричић.

Они који долазе у Велику Хочу могу да посете и Господарску кућу која се налази у центру села и представља једну од најлепших очуваних грађевина, каже кустос завичајног музеја, Нена Мицић.

„Овај музеј је једна од националних вредности за Велику Хочу, а и за читав регион, овде на простору Косова и Метохије“, рекла је Нена Мицић.

Поводом Михољдана у Господарској кући у Великој Хочи је постављена изложба фотографија славских колача са Косова и Метохије, ауторке Оливере Радић.

„Изложба фотографија славских колача која је изложена у Господарској кући је приређена у сарадњи Српског културног центра у Приштини, са Министарством културе и информисања Републике Србије. Ту је четрдесет фотографија славских колача. Моја жеља је била да се славски колачи изложе и у Ораховцу и Великој Хочи. У Ораховцу су били од Госпођиндана до пре неколико дана, па смо их донелу овде у Велику Хочу да буду у оквиру Михољданских свечаности, да могу људи, иако нема велике прославе због читаве ситуације око ковида-19, да дођу, посебно жене воле да дођу – да погледају славске колаче на којима су украси као симболи живота народа одавде“, казала је Оливера Радић.

Лепо и топло време око Михољдана назива се михољско лето, које је ове године, по свему судећи, остало иза нас. Ако је судити по најавама метеоролога о томе какав нас октобар и новембар чекају, онда је већ време да пакујемо летњу гардеробу и вадимо из остава чизме и џемпере.

(Радио Контакт Плус/Радио Гораждевац/Косово онлајн, 12. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print