Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Вјоса Османи нова „председница Косова”: Мир ће бити постигнут само када се Србија покаје

(Фото: Коссев)

20:35 – Први говор нове председнице Косова

Након изгласавања, аплауза, уручења букета, загрљаја без маски и руковања без рукавица Вјоса Османи је вечерас положила заклетву, а онда одржала свој први говор у својству председнице.

„Данас је дан Косова, ваш дан, дан у којем се испунајва воља грађана и у потпуности се утвруђују институције. Запечатили су један од најбољих примера функционисања демократије. Данас је дан да докажемо да знамо да се мудро суочимо са изазовима“, поручила је Османи грађанима.

Каже да је много посла пред њом, као и владом Аљбина Куртија, али и да Косово данас „поново даје пример демократије“. Захвалила се свим посланицима који су гласали за њу, као и својим бившим страначким колегама из ЛДК.

„Обећавам да ћу радити на јачању државе, владавине права, да ћу заштитити сваки центиметар земље. Бићу председник свих. Нема нас превише да бисмо били подељени на нас и њих. Моја врата ће бити отворена за све, неће бити странке из власти и странке из опозиције“.

Позвала је све политичаре на Косову да „изграде дух сарадње и толеранције“ и подцртала да су „три стуба“ подршке Косову САД, ЕУ и Албанија.

Казала је да ће се водити вољом грађана.

Османи је уједно говорила о односу са Београдом и дијалогу који се води у Бриселу.

Поручила је да „правда неће бити постигнута све док српски злочинци не буду изведен пред лице правде“. Уједно, како каже „мир ће бити постигнут само када се Србија покаје“.

Каже да је дијалог прави пут, али да мора бити поштен и равноправан.

19:30 – Османи изабрана за нову председницу Косова у трећем кругу гласања

Вјоса Османи је нова председница Косова. Изабрана је у 3. кругу гласања, два сата након почетка седнице, са подршком 71 посланика, док је уједно било 11 неважећих гласова. Одмах након гласања је и положила залетву.

Османи није успела да добије довољну подршку бирача у првом и другом кругу гласања.

У првом кругу гласао је 81 посланик од 84 присутних.

Од укупног броја гласова 12 је било неважећих, 69 за Османи, а ниједан за другог канидата Насуфа Бејта.

Османи није добила ни у другом кругу гласања довољну подршку посланика у скупштини. Гласала су укупно 82 посланика – од тога за Османи је гласало 67 посланика, четири за против кандидата, док је уједно било 11 неважећих гласова.

За мање од 15 дана, Косово је добило нову скупштину, владу и председника. Али и, како су бирачи то проценили – „нове снаге“.

Иако неизвестан избор већ месецима, са више кандидата који су мерили председничку функцију, након што је у новембру прошле године оставку дао Хашим Тачи пре него да буде ухапшен и спроведен у Хаг, на тој позицији су бирачи Самоопредељења већ видели Вјосу Османи.

Она је као председница прошлог сазива косовске скупштине, од Тачијеве оставке обављала дужност в.д. на тој функцији, а потом и званично била кандидат ЛВВ током избора у фебруару. Крајем марта је, непосредно по избору 8. сазива косовске скупштине, ту дужност по аутоматизму предала Гљауку Коњуфци, који је постао нови председник скупштине.

Osmani predsednica nova

Ко је Вјоса Османи

Вјоса Османи – Садриу је пореклом из Жабара из Јужне Митровице, где је завршила основну и средњу школу. Са основним правним студијама у Приштини, мастер студије и докторат завршила је на Универзитету у Питсбургу, САД. Често се у косовској јавности истичу њени, како се описују, бриљантни успеси у школовању.

Како је наведено у једној од њених биографија, на Косову је као универзитетски професор предавала међународно право, док у САД предмет „Изградња државе и право: косовско искуство“.

Политичку каријеру је започела као тинејџерка у ЛДК, да би 2009. била шефица кабинета тадашњег косовског председника Фатмира Сејдиуа. У више сазива је била посланица ЛДК, а на овим и прошлим изборима, појединачно је освојила највише гласова од свих политичких кандидата из свих странака.

Османи је иступила из ЛДК прошлог лета, након што је ЛДК као коалициони партнер тадашње владе Курти 1 оборио исту. На овим изборима учестовала је са својом грађанском иницијативом Гуxо, а на изборној листи Самоопредељења.

У биографији се поноси и тиме што је, као део косовског тима, дала активан допринос да Међународни суд правде (МСП), на захтев Србије да се ова инстанца изјасни, саопшти да једнострано проглашена независност Косова није кршење међународног права. На Косову је овај одговор протумачен као победа Косова и губитак Србије.

У јавности се често изјашњава о Србији као о „геноцидној држави“ и говори о злочинима током рата.

Удата је и мајка близнакиња.

18:55 – Османи без подршке минималног броја посланика и у другом кругу гласања

Кандидаткиња Вјоса Османи, ни у другом кругу гласања није успела да добије довољну подршку посланика у скупштини – минимум 80, како би била изабрана за нову председницу Косова.

Гласала су укупно 82 посланика. Османи је у другом кругу добила чак два гласа мање него у првом.

За Османи је гласало 67 посланика, четири за против кандидата, док је уједно било 11 неважећих гласова.

Сада следи трећи круг гласања. У трећем кругу довољан је 61 глас како би се одабрао нови председник, али је уједно неопходно да седници присуствује и гласа минимум 80 посланика.

18:35 – Посланица ПДК прешла у странку Аљбина Куртија

Између два круга гласања јавност је сазнала да је посланица ПДК, Адељина Граинца, напустила ову странку како би се придружила Самоопреељењу.

ПДК је реаговала након тога, оптужујући председника ЛВВ, Аљбина Куртија, да је понудио овој посланици новац у замену за глас за Вјосу Османи.

„ПДК је разрешила данас посланицу Адељину Граинцу са свих функција након што је издала глас бирачког тела ПДК и продала свој глас да би Вјоса Османи постала председница“, наводи се у саопштењу.

18:20 – Завршен први круг гласања – недовољно да Османи постане председница

Управо је завршен први круг гласања у косовском парламенту. Кандидат за председника, Вјоса Османи, није добила довољан број гласова.

Од 84 посланика колико присуствују данашњој седници, гласао је 81.

Од укупног броја гласова 12 је било неважећих, 69 за Османи, а ниједан за другог канидата Насуфа Бејта.

С обзиром на то да је гласало више од 80 посланика испуњен је кворум за први круг гласања, те се одмах прешло на други круг.

Вјоси је, као и за први круги, сада такође неопходна подршка минимум 80 посланика.

Prebrojavanje glasova Duda Balje
(Фото: Снимак екрана/Сајт скупштине Косова)


17:38 – Косовска скупштина наставила са радом у покушају да изабере нову председницу

Након јучерашња два неуспела покушаја да се у првом кругу изабере нови косовски председник, тј. председница, посланици у косовској скупштини управо су наставили са радом. Посланици Самоопредељења су и данас уверени да ће имати довољну подршку посланика како би Вјоса Османи постала нова председница, док опозиција, осим ЛДК, и данас одбија да узме учешће у гласању.

У трци за председника су два кандидата – покрет Самоопредељење номиновао је Вјосу Османи Садриу, док је њен противник Насуф Бејта.

Убрзо након почетка седнице поновљен је први круг гласања. Према медијским наводима седници присуствује 84 посланика.

Присутни су сви посланици ЛВВ, ЛДК, док су у сали и посланици несрпских мањина, укључујући посланика Адема Хоџу и Фадиља Гашија који нису прусутвовали јучерашњој седници.

У сали су и поједини представници косовске владе, као и сам премијер, Аљбин Курти.

Уједно, Аљбена Решитај из ААК-а је такође у сали за разлику од својих страначких колега. Такође, посланици ПДК не присуствују данашњој седници, као ни представници Српске листе.

Приштинска Коха јавила је да посланици ЛДК – Авдуалх Хоти, Агим Вељиу и Дритон Сељамањ ни данас нису гласали, тј. да то нису учинили након што је председник Скупштине, Гљаук Коњуфца, прозвао њихова имена.

Косовска скупштина синоћ није изабрла председника Косова, односно председницу, ни после скоро четворосатне седнице.

Иако је на почетку утврђено да седници присуствује 82 посланика, већ у првом кругу гласања, утврђено је да нема кворума – гласало је 78 посланика, да би у поновљеном првом кругу био глас више – 79, али опет недовољно за кворум. Нешто мало пре поноћи одлучено је да посланици настављају рад у недељу.

Јучерашње заседање у парламенту обележиле су нове „изненађујуће“ околности, када су поједини посланици из мањинских заједница одлучили да не присуствују седници а једна посланица ААК, странке која је најавила да неће узети учешће у гласању, одлучила да остане у посланичкој клупи.

Након што је све завршено, владајућа ЛВВ саопштила је да гласању није приступило пет посланика, на које су они рачунали. Реч је о тројици посланика ЛДК – Авдулаху Хотију, Агиму Вељиуу и Дритону Сељманају и двојици из невећинских заједница – испред горанске, односно ромске – Адему Хоџи и Фадиљу Гашију.

Из Самоопредељења, међутим, данас поручују да очекују да ће ови посланици присуствовати седници, али и да су у преговорима са појединим посланицима који су, како наводе, имали вољу да присуствују јучерашњој седници. Убеђени су да су обезбедили довољну подршку за Османи.

Поједини приштински медији јављају да је врло могуће да ће се то и остварити, с обзиром на то да је Самоопредељење пре седнице било у контакту са појединим посланицима из опозиције и мањина.

Репортери јавља да се косовски премијер, Аљбин Курти данас састао са Адемом Хоџом, те да се очекује да ће он подржати Османи за председницу, а да је, са друге стране, Курти преузео обавезу да „испуни захтеве горанске заједнице“.

Исти медиј је у међувремену потврдио, да ће овај посланик из горанске заједнице гласати за Вјосу Османи, наводећи да им је то потврдио сам Адем Хоџа. Уједно пишу да ће, са друге стране, Горанској партији припасти место заменика министра.

Портпарол опозиционе ПДК која броји 19 посланика, Авни Битићи, изјавио је за приштинске медије да су Курти и Османи синоћ контактирали два посланика ове странке „покушавајући да се са њима нагоде у замену за гласове“, али тврди да до тога неће доћи јер су посланици ПДК „лојални вољи својих бирача“.

Посланици ове странке нису присуствовали делу синоћне седнице када се гласало за Османи, а најавили су да не намеравају да мењају свој став.

Синоћној седници, током гласања, присуствовала је Аљбена Решитај (Албена Ресхитај) из ААК, странке Рамуша Харадинаја – која је претходно потврдила да неће присуствовати седници.

Оваква одлука посланице Решитај наишла је на противљење Харадинаја, али и других чланова ове партије који су је данас позвали да не присуствује седници и да се придржава става руководства странке.

Како је претходног дана саопштио председник скупштине, Гљаук Коњуфца, у понедељак истиче законска могућност за избор косовског председника будући да се избор на ову функцију, према косовском уставу, врши најкасније 30 дана пре истека мандата актуелног Председника, а то је 5. маја.

Са друге стране, Еуген Цаколи из Демократског института Косова (КДИ), организације која надгледа рад Скупштине Косова, према писању РТК2, изјавио је да је рок заправо до 5. маја, те да до тада може да се бира председник скупштине и сазива сама скупштина.

Према његовим речима, тек тада председник Скупштине, Гљаук Коњуфца више неће обављати дужност вршиоца дужности председника, док скупштина и влада немају уставно право да расписују изборе.

За избор косовског председника предвиђена су максимално три круга гласања. У прва два, може да се изабере тек када се обезбеди минимално двотрећинска подршка – односно 80 гласова. Уколико прва два круга пропадну, у трећем се може изабрати са 61. гласом, али је потребно двотрећинско присуство посланика у сали. У супротном следе нови избори.

Извор: Коссев

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

 

Став