Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дачић: Србија неће дозволити етничко чишћење Срба на КиМ

Фото: Косово онлајн

Председник Народне скупштине Ивица Дачић рекао је данас поводом инцидената на Косову да је право питање да ли Европска унија мисли да је Бриселски споразум из 2013. године актуелан или није, поручивши да Србија неће дозволити да се деси етничко чишћење Срба на Косову, преноси Танјуг.

Дачић је рекао и да му све ово делује као проба Приштине да види како ће сви реаговати на “брутално гажење свих договора Бриселског споразума.”

“Они желе да виде како ће се реаговати на примену силе и да ли ће им то проћи. Сигуран сам да у њиховим главама има још много могућих акција и инцидената које могу да учине. Председник Александар Вучић је био јасан – обавеза Кфора, односно Нато, који чини окосницу Кфора, је да гарантује безбедност у складу са резолуцијом 1244. Ми их јавно упозоравамо да Србија неће дозволити да се понови етничко чишћење Срба са КиМ, као што је Хрватска урадила у Републици Српској Крајини. То је изазивање, не регионалне, него нове светске кризе”, рекао је Дачић за ТВ Тањуг.

Дачић је истакао да је проблем таблица требало решити у дијалогу, а не применом силе.

“Овде је централно питање, а мислим да Приштина неће сама од себе одустати од оваквих акција, да ли ће се међународна заједница бавити овим питањем или окретати главу, а неко ће Приштину подстицати на такве акције? Да будем јасан: против сам прекидања било каквог дијалога. Србија не сме то да уради, али Србија мора да тражи од ЕУ да каже да ли стоји иза Бриселског споразума”, јасан је Дачић.

Њему је, каже, несхватљиво да толико година после потписивања Бриселског споразума само Србија поштује договорено.

“Несхватљиво је да је само Србија била конструктиван фактор, а да је друга страна одбила да примени оно што је наш разлог прихватања споразума – формирање Заједнице српских општина. ЕУ нити чује, нити се оглашава. Понашају се у складу са познатим добитницима светских награда који позивају на мир у свету. Стално упозоравају две стране. Ваљда треба да упозорите или санкционишете страну која крши Бриселски споразум. ЕУ је гарант споразума, али какав је њихов кредибилитет, ако не могу да стану иза споразума? Имамо велике сумње да ће ЕУ да притисне Куртија”, рекао је Дачић.

Он оцењује да се дуго избегава примењивање Бриселског споразума.

“У питању је дугогодишње избегавања примене Бриселског споразума, које су потписали. Гарант тог споразума била је Кетрин Ештон. Треба се сетити доношења одлуке о формирању косовске војске, што је противно резолуцији 1244. Данас су косовске власти упале без икакве најаве на север КиМ. То је директно кршење свих договора, да не говорим о таксама, које су нанеле велике штете. Право је питање да ли ЕУ мисли да је Бриселски споразум актуелан или није”, навео је Дачић.

Он је навео и да уколико је Бриселски споразум важећи онда је неприхватљиво да у сваком саопштењу из Брисела стоји уопштена формулација где се “обе стране позивају на смиривање ситуације”.

“То одбијање да се каже ко крши Бриселски споразум доводи до тога да га Приштина ни не спроводи. Често су у Приштини ниподаштавали улогу Уједињених нација. Они су стално хтели да своју такозвану државност искажу давањем неких својих таблица, претњом да неће важити српски лични документи и слично”, напоменуо је председник Скупштине Ивица Дачић.

(Танјуг/Косово онлајн, 21. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print