Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дојче веле: Криза на Косову показује да више нико не зарезује ЕУ

Фото: Снимак екрана/Јутјуб/Косово онлајн

Ноје цирхер цајтунг бележи да „конфликт који једнако распирују обе стране пре свега показује пад утицаја ЕУ на Западном Балкану“

Данима је напето на северу Косова, пише штампа на немачком језику, уз констатацију да то показује како чили утицај ЕУ у региону. Новине пишу и о кризи у Црној Гори коју подгревају и Ђукановић и Вучић.

„Силина којом детаљи могу да ескалирају показује колико су Косово и Србија далеко од нормализације односа“, пише Ноје цирхер цајтунг о блокадама прелаза ка северу Косова, јаким снагама полиције и неизвесности која од понедељка влада око нових правила за аутомобилске таблице.

Швајцарски лист појашњава да је у позадини сукоба то што званични Београд не признаје независност Косова, па тако ни симболе, рецимо на регистарским ознакама.

„Како би се донекле омогућио нормалан прекогранични саобраћај, две државе су 2016, уз бриселско посредовање, закључиле компромисни споразум. Према њему би улазак у земљу био могућ ако се национални грбови на таблицама прелепе белим налепницама. Уз то је постојала могућност да се на Косову добију неутралне регистарске ознаке са којима је такође могућ улазак у Србију. Слично решење постоји у Молдавији, где је недавно било напетости због таблица сепаратистичке Републике Придњестровље“, пише лист.

„Додуше, Србија никада није спровела споразум. На Косову пак већина возача одбија неутралне регистрације. У пракси то значи да су српска возила без проблема могла да уђу на Косово, али су већини аутомобила са Косова на граници биле потребне привремене таблице. Влада у Приштини принципом реципроцитета објашњава одлуку да не продужи споразум из 2016“, наставља се у тексту циришких новина.

Додаје се да је на Косову „велика фрустрација због неравноправног третмана“ и подсећа да је бивши премијер Рамуш Харадинај увео казнене царине од сто одсто на српске производе, објашњавајући то наметима које косовски извозници имају у Србији. Како се наводи, потез Приштине био је тада мотивисан кампањом Београда услед које је петнаест држава повукло признање Косова. Та кампања се наставља после једногодишње паузе, најављено је недавно у Београду.

Наводећи да су високи званичници ЕУ позвали обе стране да смире страсти, Ноје цирхер цајтунг бележи да „конфликт који једнако распирују обе стране пре свега показује пад утицаја ЕУ на Западном Балкану“. Јер, сукоб је ескалирао пар дана након посете специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака. Како закључује швајцарски лист, Лајчак је и од Вучића и од Куртија чуо да тренутно нема основа да се преговори наставе.

Коме одговарају поделе у Црној Гори?

Диселдорфски лист Рајнише пост још једном сумира дешавања у Црној Гори поводом кризе која је ескалирала на дан устоличења митрополита Јоаникија. Наводи се да српску мањину чини трећина грађана Црне Горе, али да се већина људи у земљи броји у вернике СПЦ.

„Деценијама је вечити регент Мило Ђукановић скоро несметано делио карте у маленој држави злогласној по корупцији, нарученим убиствима и утицајним нарко-клановима. Прошле године је његова ДПС први пут изгубила парламентарне изборе и била прогнана у опозицију. Осим губитка моћи, ДПС има главобоље због текућих истрага против мафијашких пракси које додирују окружење те странке“, пише лист.

Наводи се да нова Влада, али и независни аналитичари, пребацују Ђукановићу да је устоличење митрополита искористио само као повод како би „дестабилизовао земљу, појачао притисак на владајућу коалицију у Подгорици и торпедовао незгодне истраге и именовање новог државног тужиоца“.

„Но последњих седмица је и прорежимска булеварска штампа из Србије обилато доливала уље на ватру“, пише дописник листа Рајнише пост. „У тим урадцима из Београда се црногорском премијеру Здравку Кривокапићу, који покушава да седи на свим столицама, пребацује наводна издаја Српске православне цркве. Уз то, раније је на контрапротесте на Цетињу позивао Демократски фронт, који дела као продужена рука Београда и нека врста владајуће опозиције црногорској климавој Влади.“

Београдски аналитичари, који су критички настројени према Вучићевим властима, кажу да нестабилност у суседној земљи погодује Вучићу: „Са једне стране тиме одвлачи пажњу од проблема у сопственој земљи, са друге стране може да глумата у омиљеној улози заштитника свих Срба у региону“, преноси немачки лист.

Приредио Немања Рујевић

(Дојче веле/Нови стандард. 24. 09. 2029)

 

 

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print