Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

ДСК обележио годишњицу убиства Џемаиља Мустафе, за чију ликвидацију се сумњичи врх ДПК

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа говорио је данас о 20 година од убиства портпарола и активисте те сранке Џемаиља Мустафе, преноси Економиа Онлајн, а занимљиво је да породица и пријатељи и даље захтевају правду и проналажење починилаца овог злочина, за које је већ дуго осумњичен врх Демократске партије Косова.

Имена убијених новинара Енвера Маљокуа и Џемаиља Мустафе нашла су се у писму које је породица убијеног активисте Демократског савеза Косова Хакија Имерија послала 2017. године Специјалном суду за ратне злочине ОВК у Хагу.

Писмо породице Имери сумњичи врх Демократске партије Косова, коју је тада водио Хашим Тачи за умешаност у десетине политички мотивисаних убистава.

“На врху ове организације били су Азем Суља, Џавит Хаљити, Реџеп Сељими и Хашим Тачи, као политички директор ОВК“, наводи се у делу текста упућеног тадашњем специјалном тужиоцу, Американцу Дејвиду Швендиману, а у коме се још објашњава да је реч о тада ривалској “слабијој, али агресивнијој организацији” у односу на ДСК.

“Постоји сумња да су починили бројна политичка убиства, попут убистава Ахмета Краснићија, Енвера Маљокуа, Џемаиља Мустафе и на десетине других“, стоји у писму.

Џемаиљ Мустафа, сарадник “Бота Сота” убијен је 23. новембра 2000. године у Приштини, на исти начин као и Маљоку. Убила су га два непозната починиоца на улазном степеништу зграде у којој је живео. Лист “Бота сот” је 2012. објавио да су власти биле близу хапшења Мустафиних убица, који су идентификовани као припадници “законодавне власти и полицајац”.

Од 12 случајева убијених и киднапованих новинара током и након сукоба на Косову, Специјално тужилаштво Косова води истрагу само у ова два.

Током сукоба ДСК Ибрахима Ругове и ДПК Хашима Тачија око превласти после рата десила су се многа политичка убиства међу косовским Албанцима.

Према очекивањима упућених, у оптужници због које су ухапшени Хашим Тачи, Кадри Весељи и остали лидери ОВК биће наведени и ови случајеви политичких убистава.

Извор: Kosovo-online

Фото: Ekonomia Online

Став