Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Дубока и нераскидива веза патријајрха Иринеја са Косовом

Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Иринеј, остаће упамћен по многим стварима, али оно што је и сам увек наглашавао, посебну везаност осећао је према Косову, које је било било неизоставни део патријархових обраћања.

Патријарх Иринеј је понављао “да се Србија не сме одрећи Косова, јер је онда неповратно изгубљено, док се оно што је отето може једном и вратити”, упоредјујући га, по симболичном значењу, са Јерусалимом.

Један део своје малдости Иринеј је провео управо на Косову, тачније у Богословији у Призрену, за коју је и сам патријарх знао да каже да је духовна колевка Српске православне цркве.

Нема пуно објављених фотографија патријарха из тог периода, али на друштвеним мрежама данас се појавила једна из 1960. године у Пећи, са устоличења патријарха Германа, која је једно од својеврсних сведочанстава о времену које је патријарх провео на Косову.

На фотографији је у првом плану представник албанске породице са својим дететом у наручју, иначе албанаске породице која је вековима чувала патријајршију.

Крајње десно на фотографији налази се и тада тридесетогодишњи јеромонах Иринеј, будући патријарх српски.

патријарх иринеј призрен 1960.
Фацебоок
Патријарх је често понављао да се на Косову налазе највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине.

Вест о упокојењу Патријарха Иринеја дочекана је са тугом и жаљењем на Косову, чији грађани су рекли да им је поглавар СПЦ увек био подршка и нада.

“Увек је био уз нас, нарочито уз мене као епископа, свештенство, монаштво, али и оне вернике, народ који истрајава сво ово време и не жели да напусти ове свете просторе. Имао је заиста разумевање за све што пролазимо и саосећао је са сваким човеком”, рекао је јуче епископ рашко-призренски Теодосије.

Извор: Kosovo-online

Фото: Facebook

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...