Покрет за одбрану Косова и Метохије

Изградња конака и уређење испоснице Светог Саве на Каблару

Јеромонах Иларион и ходочасници

Савиње, односно Црква Светог Саве – Савиње, се налази на стрмим стенама, у пећини, на средини планине Каблар. До ове светиње се долази уском стрмом стазом, пешке. 

Предање наводи да је пећина била испосница Светог Саве, који је својом молитвом учинио да из пукотине у стени потекне вода коју је Св. Сава благословио као лековиту („Савина вода“). 1938. године у пећини је подигнута црква која је због рата освештана тек 1966. године.

Црква Светог Саве – Савиње је под управом свештеномонаха Манастира Преображење који су још прошле године започели уређење простора око испоснице.

Намера је да се и подигне конак у коме би боравио један монах и био на услузи туристима и верницима који походе ка испосници. Због тога је упућен апел посетиоцима да при доласку понесу циглу или песак ка цркви како би се наставили радови.

Допремање материјала могуће је само пешачком стазом која је дуга око километар. Први део није нарочито захтеван, али последњих 500 метара је пут који води преко стена, као природне степенице.

Допринос изградњи  испоснице Светог Саве на Каблару дали су и стипендисти фирме Инмолд пласт из Пожеге.

Уз Божију помоћ и молитвама Св. Саве настављамо са радом на пролеће, уколико сте у могућности да Вашим прилозима или личним залагањем помогнете изградњу конака крај испоснице , то можете учинити на контакт телефон: 060/1149-524.

Опрема: Манастир Преображења Господњег

(Озонпресс, 19. 11. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print