Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

ИН4С: Конгресни делиријум Ђукановића – СПЦ је подстрекач најмонструознијег геноцида!

“Наводно, Срби у региону су угрожени па им треба заштита Србије. Којом та држава у ствари угрожава суверенитет својих сусједа. Овог пута на политички терен у Црној Гори брутално је уведена и СПЦ. Као доказано најопакији инструмент великосрпског национализма, подстрекач, јатак и адвокат најмонструознијег геноцида у Европи новог доба”, рекао је Ђукановић.

Ванредни конгрес Демократске партије социјалиста (ДПС), на којем ће бити изабрано ново руководство почео је у 11 часова у Подгорици.

Предсједник ДПС-а Мило Ђукановић отворио је 9. Конгрес партије, а на почетку је интонирана химна Црне Горе.

Конгресом је предсједавао досадашњи замјеник предсједника ДПС-а Душко Марковић.

Ђукановић је у уводном реферату и експозеу подсјетио да ДПС након избора није успио да формира владу па је због тога организовао ванредни конгрес.

Али је, како је додао, ДПС прихватио изборни резултат којем је допринијела и „манипулација вјерским осјећањима“ и отворени хибридни рат.

У новој већини је каже коалиција која служи интересима других држава, првенствено оних које својатају Црну Гору и виде је као дио „српског света“, а глобално и као дио „руског света“.

„Ми смо снага наше државе. Послије 30 година требало је да ДПС оде у опозицију па да парламентарна мањина призна резултате избора и покаже да поштује изборну вољу грађана„, рекао је Ђукановић.

Навео је да имају право да осјећају понос због свега што су досад постигли.

Казао је да је поносан на све што је ДПС урадио у 30 година – „очувао је мир, мултиетнички склад, увео Црну Гору у НАТО и приближио ка европској породици, повећао стандард грађана иако је то још далеко од очекиваног“.

Ђукановић је поручио да је јасно „да на достигнутом нивоу развоја нема грађанске и европске Црне Горе без јаког ДПС-а“.

„За побједу 30. августа довољан је био један мандат, није га било. Мораћемо да видимо зашто и тек тада ћемо трасирати пут ка обнови повјерења грађана“.

Поносан је, како каже и на реализоване инвестиције, посебно оне у туризму које су Црну Гору претвориле у атрактивну туристичку дестинацију“.

Осврнуо се и на слабост унутар партије, не претјерана лобирања општинских руководстава, замирање живог контакта са бирачима, нељубазан однос службеника са грађанима, недовољно слуха за притужбе на корупцију.

Указао је и да је постојало забрињавајуће незнање и неискуство на значајним државним функцијама.

Ђукановић је истакао да су то „грешке свих у ДПС-у, све до предсједника и потпредсједника странке“.

„Колико смо пута разговарали о приговору за корупцију у неким дјеловима власти. Памтимо ли све што смо казали о нашој инфраструктури, колико смо рад са људима замијенили радом са папирима и рачунарима. Ово су грешке свих у ДПС-у, све до предсједника и потпредсједника странке„.

Ђукановић је навео и да дио јавности очекује поруку „да су спремни да се одрекну својих лоших навика и праксе“.

Казао је и да је Србија у одбрани „угроженог српства врло заинтересована за изборе у Никшићу и попис“.

„И представници међународне заједнице били су забринути за вјерске слободе умјесто да препознају СПЦ као алатку малигног утицаја на европске вриједности“.

Oн је рекао и да је „Српска православна црква најопакији инструмент великосрпског национализма, подстрекач најмонстурознијег геноцида.“

Тешке оптужбе на рачун СПЦ и Србије

Ђукановић је оптужио Србију да угрожава суверенитет својих сусједа по истом рецепту из 90-их.

„Наводно, Срби у региону су угрожени па им треба заштита Србије. Којом та држава у ствари угрожава суверенитет својих сусједа. Овог пута на политички терен у Црној Гори брутално је уведена и СПЦ. Као доказано најопакији инструмент великосрпског национализма, подстрекач, јатак и адвокат најмонструознијег геноцида у Европи новог доба„, рекао је Ђукановић.

Казао је да је СПЦ у Црној Гори бранила наводно угрожене светиње, иако је заправо „провидно покушала да задржи незаконито присвојену имовину коју су градили црногорска држава и грађани, а која је уз то и културно историјска баштина Црне Горе“.

„Дакле, наш идентитет, наше име и презиме. Држава Србија се одмах незвана нашла у улози браниоца, како кажу њени званичници, својих имовинских права, иако то тако не тумачи нико, чак ни из редова СПЦ у Црној Гори. Али смо тим поводом сазнали да Србију у одбрани тобоже угроженог српства у Црној Гори врло занимају резултати локалних избора у Никшићу, и предстојећи попис„, навео је Ђукановић.

За то вријеме, како је додао, неки од представника међународне заједнице исказивали су наглашену забринутост за наводно угрожене вјерске слободе, умјесто да у дјеловању СПЦ препознају „тако очигледну алатку малигног утицаја антиевропске и антинато политике у Црној Гори и на Западном Балкану“.

„Зато су тако сложена искушења кроз која Црна Гора управо пролази. И наша ријешеност да одбранимо вриједне тековине савременог развоја наше државе и друштва мора бити никад храбрија и паметнија. С јасном стратегијом. На великодржавни српски национализам морамо одговорити снагом наше државе и црногорским друштвом грађана, а не национализмима мултиетничке Црне Горе„, рекао је Ђукановић.

Додао је да је одговор на изазове глобализације и савременог развоја јасна стратегија која ће Црну Гору убрзано реформисати и развијати као друштво знања, отворено за иновације и нове технологије, које ствара шансе за образоване људе и укупну младу популацију.

Додао је да је Црна Гора „дио апетита великосрпског национализма, еуфемистички промовисаног као „српски свет“.

„Отужно је да неуморни заговорници ове ступидне идеје нијесу ништа научили из најновијег трагичног искуства приликом распада југословенске федерације. Јер, и у ту трагедију са преко сто хиљада људских жртава увеле су нас исте идеје великодржавних национализама. Њихова брза рестаурација, послије само 25 година, опомиње да је нажалост, заслужени политички погреб ових ретроградних пројеката остао незавршен посао„, рекао је Ђукановић

Предсједништво ДПС-а у суботу је једногласно предложило да кандидат за предсједника партије буде Мило Ђукановић.

Предсједништво је предложило да кандидати за потпредсједника партије буду Иван Вуковић, Никола Ракочевић, Јевто Ераковић, Андрија Николић, Сања Дамјановић, Абаз Диздаревић, Гордана Рајовић и Мирсад Мулић.

 

Извор: in4s

Фото: in4s

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...