Покрет за одбрану Косова и Метохије

Капчан: Председник много мари за Балкан

Фото: ВОА

Експерт америчког Савета за спољне односе и професор на Универзитету Џорџтаун Чарлс Капчан каже да је тимски рад САД и ЕУ најбољи корак напред у покушају да се омогући напредак у нормализацији односа између Београда и Приштине, преноси Радио Слободна Европа.

“Мислим да оно шта ћете видети сада је напор да се направи наредни корак, а то је померање на политичком пољу и покушај нормализације односа између Београда и Приштине. Мислим да нико нема илузија око овог питања. Биће тешко. Политика је тешка на обе стране”, рекао је Капчан.

Сматра да усклађеност између ЕУ и САД може осигурати спољни притисак и подстицаје који су потребни да се постигне напредак.

“Мислим да је Трампова администрација направила грешку јер су радили сами. Постојала је посебна ЕУ трака и посебна америчка трака. Очекујем да видим Сједињене Државе и ЕУ у тиму, како би покушали да омогуће напредак између Београда и Приштине. И по мом мишљењу, таква врста тимског рада је најбољи корак напред”, рекао је Капчан.

Навео је да сигнал који се шаље јесте да САД виде регион као приоритет. 

Није, каже, изненађен да је Стејт департмент именовао веома талентоване, искусне дипломате за амбасадоре у Београду, Приштини и Сарајеву, и то из два разлога. 

“Први је да сам председник много мари за Балкан. Он је већ деценијама ангажован у региону. Једна од његових последњих посјета као потпредседника била је Београду и Приштини. На Косову се налази улица која носи име његовог сина. Тако да, ради се о особи са дугогодишњим везама са регионом”, рекао је Капчан у интервјуу за РСЕ.

На питање шта ће бити приоритети новоименованог амбасадора САД у Београду Кристофера Хила, Капчан каже да ће његова агенда бити широка. 

“Односи са Косовом ће бити значајни, али и питања Русије и руског ангажмана у Србији, српске економије и потребе кретања Србије у правом смеру, не само политички већ и економски”, навео је Капчан.

Каже да има осећај да у Бриселу и Вашингтону постоји договор да је у балканској регији остало важног незавршеног посла. 

“Ово би био прави тренутак да се то реши. Такође је вредно истаћи да део разлога који мотивише две стране Атлантика јесу Русија и Кина. Русија још покушава да искористи постојеће политичке спорове у региону у своју корист. Кина продире у југоисточну Европу”, навео је Капчан.

С друге стране, наводи, САД и ЕУ једнако желе да “вакцинишу” Западни Балкан против руског и кинеског уплитања, а да то у многим погледима значи решавање политичких спорова и довођење свих земаља региона на пут ка ЕУ и чланству у НАТО.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(РСЕ/Косово онлајн, 23. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print