Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Косовска Каменица: Епархија рашко-призренска поделила хуманитарну помоћ угроженим српским породицама

(Фото: Косово онлајн)

Хуманитарну помоћ у виду кревета, душека и осталог покућства, донацију српских удружења из Беча, добило је 10 српских породица из Косовске Каменице и околине, које су претрпеле штету у недавним поплавама.

Епархија рашко-призренска је претходних дана хуманитарну помоћ поделила и у осталим српским срединама на Косову. Помоћ је подељена породицама које су се локалним властима и цркви обратиле за помоћ.

,,Епископ рашко-призренски и други свештеници су изашли на терен где је то било могуће. Прављени су спискови и нису све породице под‌једнако угрожене нити су потребе исте. Данас делимо ову помоћ која је стигла, а фонд Епархије рашко-призренске за поплављене породице ће наставити са радом, па ће неким породицама где су поплављени подруми или просторије за становање реновирати подове, подруме и томе слично“, рекао је протојереј-сатврофор Срђан Станковић.

Деветочлана породица Марковић из села Робовце претрпела је штету због изливања Рабовачке реке, која протиче поред њиховог дворишта. Њима су подељени кревети, душеци и јастуци.

,,Десет дана смо били заробљени. Нисмо могли нигде да одемо и изађемо. Три камиона шљунка је насипано испред улаза. Река је однела дрва за огрев, подруми су били потопљени и сада се појавила влага. Све то сушимо“, говори своју муку Раде Марковић.

Породица Стојковић живи у изнајмљеној кући у Доњем Мочару. Једини извори прихода у овој породици су социјална примања и дечји додатак.

,,Све је пропало, немамо скоро ништа од намештаја, нешто смо ми купили. Судоперу немам, пропала је.  Катастрофа! Ова помоћ која нам је уручена нам пуно значи“, казала је Милица Стојковић.

Због оштећених путева, одрона и удубљења насталих након поплава, хуманитарна помоћ још увек не може да буде допремљена до неколико угроженех породица у селима каменичке општине.


(Фото: Kosovo Online)

Извор: Kosovo Online

Став