Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коссев: Проблеми повратника у време епидемије ковид-19

Година за нама, између осталог, биће упамћена и по епидемији коронавируса, који се распространио широм света. Повратници који живе у региону Пећи, махом они старији, били су јако погођени епидемиолошким мерама. Они који су производили, своје производе су ретко када успевали да продају, те су често и остајали без средстава за живот.

Службеник за интеграцију заједница у општини Клина, Ранко Костић, каже да је махом старачко становништво на почетку епидемије било веома уплашено и немоћно.

„У старту, људи су били уплашени овде, пошто су то углавном старачка домаћинства. Њима су најпотребији били лекови, које су добијали преко Дома здравља Осојане, где имају њихове картоне у којима су прибележене њихове терапије које је требало испоштовати. Ми смо то преко Канцеларије за заједнице и повратак и општине Клина обезбедили благовремено. То је ишло преко Штрпца, примила их је (лекове) наша канцеларија, имали смо возило које је доделила општина и лекове смо делили у више наврата. Људи су благовремено добијали своју терапију и нису оскудевали што се лекова тиче“, изјавио је Костић.

Поред бројних проблема, попут крађа у повратничким срединама, корона вирус створио је и додатне, кажу повратници за Радио Гораждевац.

Добро Живковић каже да је током године добијао помоћ, али и да је за опстанак најважније да се задрже и врате млади.

„Без младих људи, млади би се овде вратили, али млади овде немају посао, немају егзистенцију. Имамо овде пример једног комшије, он је морао да прода кућу. Муж и жена јесу примали ове ситнице. Дечко није примао ништа, није могао да се запосли, продао је, отишао је за Београд и довиђења. Он тражи и хоће да ради јер он је млад“, каже овај повратник.

Повратник из Великог Крушева код Клине, Милић Гашић – асматичар који већи део дана проводи на терапији кисеоником, годину за нама памтиће, како каже, по здравственим и финансијским проблемима.

„Имамо и здравствених и финансијских (проблема). Углавном да човек састави све скупа у глобалу, већ што смо живи овако. Мучимо се“.

Поред општине и Министарства за заједнице и повратак, Костић каже да су се јављале бројне организације и појединци да помогну онима којима је то потребно.

„Пре два дана смо поделили храну за петнаест породица. То је ишло преко наше цркве, свештеника наше парохије. То је неки наш човек из Русије помогао најугроженијим житељима овде са укупно тридесет пакета. Пенаест смо поделили у Истоку, а петнаест у Клини“, каже Костић.

Костић додаје да разуме потребе становништва, али и да се општина Клина труди да свима помогне.

У општини Клина живи око 200 повратника у 14 махом повратничких села али и самом граду.

Радио Гораждевац

 

Извор: Коссев

Фото: Видео принт

 

Став