Покрет за одбрану Косова и Метохије

У косовској скупштини жустро о питању несталих – Хоти прогрес у проналаску несталих приписао Вашингтонском споразуму

Вест је ажурирана

Питање несталих годинама представља камен спотицања у односима Београда и Приштине. Статистички подаци о несталима често се користе у политичке сврхе, на шта су указивале и невладине организације, а тензије у вези са овим питањем данас су се преселиле у косовску скупштину где је чак дошло и до комешања између посланика Самоопредељења (ЛВВ) и ЛДК.

Косовски премијер, Авдулах Хоти, одговарао је данас у скупштини на захтев за интерпелацију Самоопредељења. На агенди су биле две интерпелације, једна о томе зашто је језеро Газиводе део споразума у Вашингтону, а друга тема несталих у склопу дијалога са Београдом.

Седница, која је почела у 10 часова, обиловала је вербалним окршајима посланика ЛВВ и представника косовске владе, а председавајућа је одредила паузу нешто после 15х након што је вербални сукоб ескалирао и након што је дошло до физичког контакта између посланика две парламентарне групе.

Сукоб је настао док је говорила посланица ЛВВ, Саранда Богујевци, која је и иницијатор интерпелације, а која је говорила више пута током седнице.

КДИ: Предузети мере против чланова парламента који су били укључени у вербални сукоб

Након данашњег инцидента у скупштини огласио се Демократски институт Косова. Осудили су понашање – вербални сукоб између посланика ЛДК и Самоопредељења током интерпелације поводом питања несталих особа, преноси РТК.

„Осим што је неприхватљиво, овакво понашање крши темељне вредности демократије које би Скупштина требало да промовише као највише представничко тело у земљи. Подсећамо Скупштину да би требало да послужи као арена за суштинске дискусије ка проналажењу решења за проблеме грађана, а не простор који промовише ванпарламентарно понашање и говор који не генерише ништа осим даље друштвене поларизације и продубљавања политичке кризе“, поручили су.

Захтевају уједно да се, у складу са Пословником, предузму дисциплинске мере против посланика који су ометали данашњу седницу.

Хоти: Понашање појединих посланика неприхватљиво

Косовски премијер Авдулах Хоти, такође се огласио након данашње седнице на којој се разговарало о питању несталих лица, поручивши да су понашање појединих посланика, као и начин говора, били неприхватљиви.

Наводи да је такво понашање „ван било каквог стандарда политичке комуникације посебно данас када је тема расправе била судбина несталих, врло осетљиво питање које косовске институције третирају са великом посвећеношћу“.

Богујевци: Без преговора док Србија не открије где су нестали

Посланица ЛВВ, Саранда Богујевци, оптужила је косовску владу да се према питање несталих у Вашингтону, како је рекла, није односило како је потребно и затражила је да буде саопштено шта је договорено, те шта је крајњи циљ договора.

Имала је, међутим, и критику због тога што је, како она то види, у споразуму изједначено питање несталих и расељених.

„У истом пасусу где је тема о несталим особама обрађена тако лоше, поставља се и питање расељених и избеглица, па се чак они третирају као интерно расељени, изједначавајући тако две категорије које се не могу изједначити. Овај начин бављења несталима увелико штети процесу и тако се не води дијалог. Косово је у предности јер се према питању несталих, за разлику од Србије, односи достојанствено и доследно, и срамотно је и неприхватљиво изједначавати га са Србијом у дијалогу“, рекла је Богујевци.

Расељени „потенцијални криминалци“

Сличне оптужбе на рачун „изједначавања“ питања несталих и расељаних имала је и њена партијска колегиница, Арберије Нагавци рекавши да се тако изједначавају „жртве и потенцијални криминалци“.

Богујевци је предложила и усвајање резолуције.

„Скупштина Косова наглашава да питање несталих не може бити повезано, условљено или међусобно зависно од било ког другог питања. Влада Косова мора инсистирати на решавању питања несталих особа у складу са међународним стандардима и механизмима. Скупштина позива владу да не преговара са било којим званичником из Србије пре него што открију где се налазе све особе које се воде као нестале током последњег рата“, тачке су резолуције коју је предложила, пише Коха.

О резолуцији косовски посланици нису гласали јер није било кворума.

Ове поруке у косовској скупштини долазе два дана након што је на локацији Кижевик у Рашкој откривена масовна гробница у којој су, како се верује, особе са Косова.

Хоти: Вашингтонски споразум убрзао проналазак несталих, без политизације питања несталих

Одговарајући на оптужбе Богујевци, косовски премијер, Авдулах Хоти, рекао је да питање несталих и расељених ни на који начин није условљено, а проналазак гробнице у Рашкој директно повезао са вашингтонским споразумом који је, како је описао, „убрзао“ процес проналаска несталих, јавља Коха.

„Споразум у целини има међународне гаранције за решавање питања несталих и расељених особа. Верујем да питање несталих не треба политизовати. Након споразум попут оног у Вашингтону, очекујемо да се убрза решавања питања несталих. Као што сте недавно видели, процес проналаска посмртних остатака добио је већу динамику. Тренутно су у току ископавања на Косову и у Србији како би се пронашли посмртни остаци. У овом случају истичем да се ископавања врше у Митровици, Сувом Грлу, укључујући ископавања, односно наставак ископавања у Кижеваку у Рашкој – у Штаваљу и на другим локацијама у Србији. На Косову је до краја ове године, док год време дозвољава, планирано ископавање на 5 локација како би се пронашла тела“, рекао је данас Хоти.

О потрази за несталима у централној Србији као и на Косову, за наш портал говорили су председници Комисија за нестале обе стране – Вељко Одаловић и Куштрим Гара. Опширније у посебним вестима:

Пронађени посмртни остаци у каменолому код Рашке, Одаловић: На потезу судија, на терену смо

Гара: Посмртни остаци девет особа пронађени за 3 месеца на Косову, ископавања вршена и у К. Митровици

Гаши: Питање несталих се политизује, то је срамота

Шеф парламентарне групе ЛДК, Арбен Гаши, такође је оптужио ЛВВ за политизацију питања несталих.

„Ово је изузетно осетљива тема и њена политизација је само још један корак ка заједничкој срамоти што тако болно национално питање користимо за дневнополитичке интересе. Користити нестале особе и њихову судбину, бол породица и косовског друштва за политичке интересе, притом користећи аргументе који не постоје је велика срамота. Нестале особе се овде третирају са погрешне тачке гледишта. За нестале особе постоји само један кривац, то је држава Србија, не Милошевићев режим, већ држава Србија, јер је та убиства, те нестанке, починила држава Србија“, рекао је он, пише Коха.

Представници ЛДК, одговорили су и на критике посланика ПДК.

Како је рекао заменик косовског премијера, Дритон Сељманај, ЛДК је за питање несталих урадила више у 5 месеци, него ПДК током 10 година преговора, јавља Коха.

Извор: Коссев

Фото: Видео принт