Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти: Србија жели да ситуација ескалира

Фото: Коха диторе

Косовски премијер Аљбин Курти и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља одржали су конференцију за новинаре поводом најновијих дешавања на северу Косова.

Аљбин Курти је на почетку конференције изјавио да су последњи на северу узроковани провокативним изјавама из Београда.

Данас је у Зубином Потоку запаљена зграда Центра за регистрацију возила, док је покушан напад и у Звечану, пише Коха.

Курти је рекао да су се инциденти догодили шестог дана напетости на северу, пошто су Срби блокирали прелазе у Брњаку и Јарињу, а након што је Влада Косова почела примењивати ​​реципроцитет за регистарске таблице из Србије. Влада Србије примењује ову меру за регистарске таблице Косова више од 10 година.

“Србија изазива озбиљан сукоб, жели да ситуација ескалира. Позитивно смо одговорили на позив Брисела на разговоре, па су изазвали такве провокације, опструкције и блокаде, укључујући и нападе, јер је то једини начин да страх и хаос опстану”, рекао је Курти.

Нагласио је да се грађани на северу, без обзира на припадност, не би требало да се плаше и позвао их је да поштују закон.

“Данас је доказано да имамо граничне прелазе јер имамо Специјалне јединице полиције. Наше јединице штите и граничне прелазе и полицију. Шести дан нема инцидената на граничним прелазима. Тамо где није било полиције постоји опасност од инцидената. Шестог дана спровођења мера након одлуке Владе и без инцидената, е то се десило јер је тамо косовска полиција. Десетине хиљада грађана дошло је са територије Србије у Републику Косово, чини се да су пиромани из Београда овде забринути. Морал припадника полиције никада није био већи, а њихов професионализам је такође висок”, нагласио је Курти.

Курти је рекао да ће специјалне јединице полиције остати на северу док “опасност не престане”.

Министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља је рекао да се одлука о привременим регистарским таблицама спроводи на целој територији Косова и да је до сада издато преко 9 хиљада привремених регистарских ознака.

“На прелазима се ради седам дана у седмици, а у центри за регистрацију за викенд нису отворени. Данас након поноћи у криминалном чину спаљен је центар у Зубином Потоку и истовремено су бачене две ручне бомбе у регистрациони центар у Звечану. Управа за тешке злочине из Управе полиције Косова истражује случај и очекујемо брзе резултате из ових истрага ”, рекао је Свечља.

Нагласио је да су два пута која воде према Брњаку и Јарињу блокирана за аутомобиле.

“Имамо доказе да разне институције у Србији врше притисак на наше грађане да се придруже протестима и да те иницијативе пропадају”, додао је Свечља.

Министар унутарњих послова Косова је изјавио и да се се залаже за поштовање закона и да ће наставити “упркос деструктивним радњама с којима се суочавамо, позивамо грађане да не наседају на разне провокације”, преноси Коха.

Курти је изјавио и да су имали понуду међународних партнера да оду у Брисел на разговор, али је то Београд одбио, рекавши да услове Србије “не можемо прихватити”.

„Ви врло добро знате мој став о формирању Заједнице српских општина, и знате да у Уставу Косова нема основа за формирање те асоцијације, а имате и одлуку суда о поглављу 7 Бриселског споразума који је потписала тадашња влада Косова. Полиција је механизам државе који спроводи закон, у Србији је хибридни режим и није демократски, наравно да се не изненађујемо лако пред таквим противником. Мислим да међународни актери морају схватити да Србију не занима отворен дијалог и добросуседски односи” , нагласио је Курти.

На питање о најновијим одлукама, министар Свечља је рекао да су засноване на закону и професионализму те да су међународни партнери унапред обавештени.

„То је било познато јер је 15. септембра истекао рок за споразум о регистарским таблицама. Не постоји правни разлог који спречава полицијске јединице да испуне све своје обавезе”, рекао је Свечља на конференцији за медије.

(Коха диторе/Косово онлајн, 25. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print