Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

НВО „Да се зна!“: Виши суд одбио тужбу против Владимира Димитријевића

Удружење „Да се зна!“ саопштило да је Виши суд одбио тужбене захтеве против Владимира Димитријевића због дискриминације према припадницима/ама ЛГБТ+ заједнице.

Удружење „Да се зна!“ обавештава јавност да је Виши суд у Београду одбио тужбене захтеве које је то удружење поднело против Владимира Димитријевића, председника Политичког савета Двери, због дискриминације према ЛГБТ+ заједници у Србији.

Из Удружења „Да се зна!“ подсећају да су још марта 2018. поднели притужбу Поверенику за заштиту равноправности због Димитријевићевог текста „У одбрану природне породице“, у коме је написано низ ненаучних тврдњи, увреда и дискриминаторних изјава о ЛГБТ+ заједници у Србији, укључујући оне да „хомосексуалне везе нису искрено емотивне, него пожудне, ситносопственичке, хедонистичке и потрошачке“, уз слање поруке да ЛГБТ особе угрожавају породицу и породичне вредности.

Димитријевић је као одговор на притужбу Удружења „Да се зна!“ објавио још један текст „Одговор на тужбу ЛГБТ заштитара или Поново As Hong As Here Is One Hundred“ у ком је поновио дискриминаторне наводе те између осталог навео да „се хомосексуалне тежње лече, као и остале страсти које муче палог човека“ као и да „се повремено изопачења људске сексуалности испољавају у форми болесног осећања припадности супротном полу (трансекусализам)“.

По спроведеном поступку институција Повереника је, услед суштинског неразумевања људских права ЛГБТ+ особа и низа дискриминаторних изјава, донела мишљење да је текстом „У одбрану природне породице“, Владимир Димитријевић повредио члан 12. Закона о забрани дискриминације те препоручила Димитријевићу да упути јавно извињење особама другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне. Будући да се Димитријевић оглушио о препоруку Повереника, удружење „Да се зна!“ је поднело тужбу пред Вишим судом у Београду ради заштите од дискриминације.

Након спроведеног доказног поступка и закључења главне расправе, Виши суд у Београду је одлучио да су тужбени захтеви Удружења неосновани, те да нема места доношењу одлуке којом би се утврдило дискриминаторно поступање Владимира Димитријевића, уз образложење да Димитријевић нема довољно велику публику до које би могао допрети услед чега се суд посебно није ни бавио самим ставовима Димитријевића.

Координаторка за јавно заговарање „Да се зна!“ Ана Петровић наводи да поштује одлуку суда, али да верује да овај спор и није само питање за судницу, већ је полемика за читаво друштво, односно, да треба да се „запитамо да ли желимо да људи попут Димитријевића буду део образовног система и раде са нашом децом“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 10. 6. 2021)

Владимир Димитријевић: У мени нема никаквог тријумфализма

Пошто је тужилачка страна објавила исход процеса пред Вишим судом у Београду, пред којим сам тужен за дискриминацију, и сам ћу рећи неколико речи. Пре свега, по речи Светог Јована Златоуста, слава Богу за све. А затим, хвала свима који су се укључили – од великог броја наших и страних угледних интелектуалаца, који су бранили слободу мишљења и изражавања у земљи Србији, преко честитих новинара и алтернативних медија који су објективно извештавали о процесу, до браће и сестара, православних хришћана, који су се молили не само за мене, него и за победу правде и истине у доба када се ова држава налази у колонијалном статусу, под влашћу оних који планету претварају у глобални ГУЛАГ.

Владимир Димитријевић (Фото: Соња Ракочевић)

Хвала свима и од Бога им награда.

Иако је пресуда пред Вишим судом позитивна не само за мене, него, пре свега и изнад свега, за слободу мишљења и исповедања хришћанске вере, у мени нема никаквог тријумфализма. Дубљи разлог због кога се не осећам као „тријумфатор“ је сама чињеница да се овакви процеси воде, и да се у Србију уводе закони који су безакоње, и који разарају Богом благословену, породицу. Тужна је истина: због наших безакоња, дошли смо у доба у коме је породица на путу нестајања.

Јер, како је рекао Христос, умножило се безакоње и охладнела је љубав многих.

Ако не обновимо породицу, ништа нисмо урадили.

ЦЕО ТЕКСТ ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 11. 6. 2021)

Став