Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Немачки посланик: Отцепљење Косова супротно међународном праву

Армин-Паул Хампел, шеф спољнополитичког одбора АфД у Бундестагу, представља глас другачији од званичног става Берлина кад је у питању Косово.

За „Вести“ овај посланик у немачком парламенту говори о томе ко има већи утицај на преговоре Београда и Приштине, Европа или САД, има ли шансе да званична Немачка промени свој став поводом независности Косова. Хампел истиче да Европа никако не сме прихватити организовани криминал власти на Косову.

Он наводи да би Немачка била добро саветована ако би признала да је отцепљење Косова било супротно међународном праву.

“Као странка указујемо одавно да је то био акт супротан међународном праву. Знам да је данас тешко решити косовски проблем. Да ли је званична Немачка спремна да промени свој став, у то не верујем”, објашњава он.

Како даље наводи, питање Косова је могуће решити само компромисом, додајући да ће се Косово кад-тад прикључити Албанији.

“Ако желите да водите неку борбу, онда увек морате бити уверени да можете да победите. Имам утисак да су фронтови око Косова толико забетонирани, да је могуће то питање решити само компромисом. Приликом посете Београду видео сам спремност на компромис. Тај договор могао би бити размена територија, посебно имајући у виду да ће се Косово, кад-тад, прикључити Албанији. Србија треба да инсистира на заштити интереса Срба на Косову”, каже он у интервјуу.

На питање да ли је подела територије, на шта су наводно пристали Американци, могуће решење, он каже да ако се прагматично размишља – то је вероватно једино решење.

“Не знам да ли су на то пристали Американци. Али ако се прагматично размишља онда је то вероватно једино решење. АфД као странка и за нашу земљу захтева реално сагледавање ситуације. Морамо реал-политички решавати ствари. Нема, нажалост, пријатељства међу земљама већ постоје само интереси. Ако погледамо интересе Србије, онда су они оправдани интереси за српску мањину, то јест њихова жеља за сигурном будућношћу, а то би могло да се постигне разменом територија, односно поделом Косова. С обзиром на то да сматрам да Косово само не би могло да преживи и зато што сам сигуран да ће се на крају припојити Албанији, јасно је да је неопходно да се територије на којима живи српска мањина на Косову припоје Србији”, обашјава.

www.b92.net

Фото: Википедија

Став