Покрет за одбрану Косова и Метохије

Новаке – село без школе, амбуланте и продавнице

Фото: РТК2

Новаке крај Призрена је некада било село у коме је обитавало 120 породица, данас у њему једва презими петнаестак људи. Иако некада село на гласу, данас нема школу, амбуланту, па ни продавницу. Број повратника се из године у годину смањује, пише РТК2.

Када су се 2003. године први повратници вратили у село Новаке надомак Призрена, намера је била да ту и остану. Међутим, недуго затим економска нестабилност, честе крађе и узурпација имовине натерало је већину на одлазак. Они који су остали обрађују земљу, жетва је завршена, а ова година донела им је просечан принос пшенице.

“Народ живи углавном од пољопривреде и од социјалне помоћи или пензије како их они називају. Ове године се жетва завршила, род је просечан. Само од пољопривреде се не може преживети, породица и кућа захтевају много више него што можемо да приуштимо”, каже Векослав Анђелковић.

“Морамо бити задовољни, добили смо репроматеријал преко канцеларије за Косово, за наше потребе имамо довољно. Вишак ћемо да продамо како би обезбедили репроматеријал за следећу годину. Купци су Албанци, сада чекамо само цену”, каже Бранко Глигоријевић, представник овог села.

Неколико породица се бави и узгојем винове лозе, али је то у много мањој мери него што је било раније. Иако је школа запуштена, у селу има деце, али су принуђени да на наставу путују километрима даље.

“Иду понедељком у Штрпце, тамо плаћају стан, у петак их син поново враћа. Ми овде имамо школу, имамо наставни кадар, али држава неће да чује. По косовском систему не пада нам на памет да радимо”, истиче Глигоријевић.

“Представници овог села су неколико година уназад писали више захтева Републици Србији и Министарству просвете да се школа обнови, било је ту још четворо деце и ових троје, али од њих никада нисмо добили одговор тако да је све остало на томе”, каже Анђелковић.

Проблема има и што се здравствене заштите тиче јер последњих година амбуланта није у функцији.

“Имали смо до скоро амбуланту која је радила, али последњих година је опљачкана, тако да више не ради. Народ иде да се лечи у Штрпцу, некад дође лекар да обиђе мештане али то је у последње време све ређе. Народ је приморан да се лечи и у косовским установама, шта ћемо мора се”, истиче Векослав Анђелковић.

Село Новаке следеће недеље обележиће сеоску славу, празник Светих Врача Козме и Дамјана. Кажу да је то посебан дан за све њих, јер тада долазе они који су напустили село. Иако се кратко задржавају, мештанима Новака доносе радост, заједно се присећају минулих времена.

(РТК2/Коссев, 11. 07. 2021/)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print