Покрет за одбрану Косова и Метохије

Нова мигрантска рута: Од Скадра, преко Косова, па пругом ка Рашки

Фото: Н1

Сазнања о мигрантској рути која иде преко Косова и Метохије у централну Србију постоје већ неко време. До скоро је била минимална, јер се примарно прелазило преко Северне Македоније у Србију. Сада је то драстично интензивније и значајан број миграната користи ову руту.

Видео прилог дописника Ненада ТВ Н1 Божовића из Краљева погледајте овде

Тунел на прузи Рашка – Косовска Митровица, практично је последња станица за припрему мигранта пре него што уђу на централни део Србије.

О мигрантској рути преко Севера Косова до сада се врло мало говорило. Али, она је појачана у последњих годину дана.

Углавном је користе младићи старости између 20 и 25 година који долазе из Сирије, Авганистана, Пакистана, Алжира, Марока… Крећу се у групама које имају своје вође. И то раде врло опрезно, заобилазећи војску или полицију уколико их примете. Најчешће путују у јутарњим или вечерњим сатима.

„Ми смо из Сирије. Кренули смо у Холандију. Не знам у којој ћемо земљи завршити. Надам се у западној Европи“, каже један млади Сиријац.

Може се нагађати зашто је ова рута интензивирана, а оно што се може узети као потенцијални узрок јесу жичана ограда коју Србија гради према Северној Македонији или мања контрола преко административних прелаза у односу на гранични појас са Македонијом.

Балканска рута преко Косова, мигрантима раније није била примамљива. У последње време све су чешће групе које овуда пролазе. Пругом која повезује Косово и централну Србију свакога дана пролазе групице миграната и иду ка Рашки. Одатле организовано путују на север земље, где чекају своју шансу да уђу у неку од земаља ЕУ.

Како је екипа Н1 сазнала, групе стижу бродовима до Скадра, а онда креће њихов копнени пут из Албаније. Долазе до Јужне Митровице, а онда пут ка Србији настављају управо том пругом.

Група мигранта коју је ова телевизијска екипа срела не жели да о свом путовању говори испред камерама. Али су испричали да су путовање започели из Турске. Како су казали, постоје и организовани превози од Албаније до Косова, а таква тура кошта 150 до 200 евра по особи. Поједини мигранти су нам испричали да путују и два месеца до Србије.

Драган Кивчевић живи у кући на железничкој станици Рудница, на пар километара од прелаза Јариње. Последњој за возове који долазе из Краљева. Како је испричао за Н1, последњих месеци је виђао групе од по неколико стотина миграната.

„Једног јутра пре месец дана, овуда их је прошло сигурно око 500. Пруга је била преплављена мигрантима. Обично иду у групама од 10 до 15 људи. Некада их буде и мање, а некада више. Све зависи”, прича Кивчевић.

На рути преко Албаније и Косова нема мигрантских кампова, па тако нема ни хуманитарних организација које би им помогле. Уздају се искључиво у своју способност да пређу зацртани пут. Једно „путовање“ мигранта до жељеног циља у ЕУ може да потраје месецима, па и годинама.

(Н1/КоССев, 24. 10. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print