Покрет за одбрану Косова и Метохије

Обележена сеоска слава у Крајишту код Липљана

Фото: Косово оналајн

У оскрнављеној цркви светих Врача, Козме и Дамјана у Крајишту код Липљана, расељени Срби из тог села обележели су данашњи празник.

Око педесет расељених Срба организовано су аутомобилима уз пратњу полиције дошли у Крајиште. Домаћин славе Мирослав Мирић није скривао задовољство што је дошао у своје родно село.

“Ово значи много. Ја сам рођен у овом селу и живео сам до своје десете године, након тога смо прешли да живимо у Липљану. Увек се враћам овде, после рата сам имао први колач и сада поново, тако да се сваке годне окупљамо и они који су отишли ван Косова и они који живе у околини”, казао је Мирић.

Призор је сваке године исти, оскрнављена црква и порушени надгробни споменици.

“Једном годишње долазимо на данашњи дан, иначе другим данима не постоји прилика, а ни смелост да се дође. Овде је моја мајка сахрањена. Поломљен је споменик остала је само фотографија. То је један од споменика новијег датума и највероватније им запао за око”, казао је Милорад Недељковић.

Поред литургије у оштећеној цркви, након више година одржана је и литија.

“Нажалост ова црква је страдала одмах после бомбардовања кад је српски народ мора да напусти село Крајиште. Има трагова, када су покушали да минирају цркву, да је онај који је поставио динамит настрадао. Ја сам желео да ове године поред тога што режемо славски колач да обележимо и вратимо литије око цркве, јер за сваки празнику и црквену славу у свим местима прво иду литије око храма потом молитва”, казао је липљански парох Драгиша Јеринић.

У Крајишту је до 1999. године живело око педесетак Срба. Од 2005. године једино се на данашњи дан окупљају око цркве Светих Врача, Козме и Дамјана.

(Косово онлајн, 14. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print