Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

О.Сава након постављања знака „Наша црква“ на алб. и енг: На примитивне провокације одговарати разумно

„Све учесталије провокације усмерене против српске православне баштине на Косову и Метохији само показују прави однос према српском народу, његовој култури и духовности“, реакција је игумана манастира Високи Дечани, Саве Јањића, поводом постављања знака “Наша црква” на албанском и енглеском језику на црквишту у Сувом Грлу.

У објави на Фејсбуку Сава Јањић поручује да на „ниске и примитивне провокације“ треба одговарати одговорно и разумно, те да је важно да се сви примери документују и да се предочавају међународним представницима.

Реакцију игумана манастира Високи Дечани објавили су и поједини приштински медији – Газета Еxпресс и Зери који су је протумачили као „непотребну и као пропаганду“.

„Мислим да ће јако тешко уверити свет у своје бајке након свих оних ужасних сцена скрнављења цркава и крстова у последњих 20 година, не у време рата, већ у време мира. Једино можемо да се надамо да ће се чути неки званични глас разума да то није пут помирења, али, колико могу да видим, и они који би могли нешто да кажу, ћуте“, додаје.

Подсетимо, Радио контакт плус јавио је јуче да је знак „Наша црква“ на албанском и енглеском језику постављен на црквишту у Сувом Грлу, а да је то приметио мештанин овог села, док је чувао овце.

Остаци православне цркве у овом месту које припада општини Србица посвећени су Светој Богородици и налазе се поред чувене стене „Ђутек“.

Јуче је уједно реаговала Канцеларија за КиМ која је осудила, како су навели „груби историјски фалсификат и јефтину провокацију и саопштила да ће о њему обавестити међународне институције.

„Иако у овом тренутку није јасно да ли је реч о нечијој самоиницијативној провокацији, или званичној кампањи Приштине, упозоравамо да је, након угрожавања манастира Високи Дечани и текста на једном албанском порталу у којем се Пећка Патријаршија назива албанском црквом, свакако реч о још једном грубом нападу на српску верску и културну баштину на Косову и Метохији“, стоји у њиховој реакцији.

Извор: Коссев

 

Став