Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Песник Мошо Одаловић награду поклонио завичају, селу Старо Грацко

Годишња награда Задужбине „Родољуб Нићифоровић“ из Париза припала је ове године српском песнику за децу Мошу Одаловићу који је ову награду посветио селу Старо Грацко код Липљана.

Новчани део награде од 60 000 динара Одаловић је даровао Основној школи „Браћа Аксић“ и Фудбалском клубу „Старо Грацко“. У школи – од И до ВИИИ разреда – има укупно 16 ђака, а фудбалски клуб је годинама најбољи у Окружној лиги Централног Косова.

„Задужбинару Родољубу јавих уз зебњу – нисам ли се огрешио; а он ми отуд јавља да је њихово начело: ’Ми помажемо данас – ти памти, па сутра узврати слабијем!’“, изјавио је Мошо Одаловић уз захвалност за, како каже, „лепу награду нашег задужбинара“.

Један од највећих српских песника за децу, сликар, илустратор и калиграф рођен је у селу Старо Грацко, а у учионици у којој је похађао основну школу стоји његова слика.

„Овај гест смо сви примили са одушевљењем, прво деца, па родитељи, па ми учитељи. Није помогао само новчано, него нам је послао и енциклопедије, разне књиге… тако да смо сада мало обогатили нашу малу школску библиотеку“, каже за РТВ Ким учитељ из Зоран Ћирковић.

Он сматра да је овај гест јако важан да и други, који имају више материјалних могућности не би требало да забораве свој завичај, децу и људе који у њему, упркос тешким приликама живе.

„Мошо је наш. Где год идемо ми говоримо о њему. Кад нас питају – „Где је то Старо Грацко?“ , ми увек кажемо – „Тамо где се родио Мошо Одаловић и где је растао“.

Половина награде, 30 000 динара, уручена је Фудбалском клубу “Старо Грацко” у чијој је управи Зоран Ћирковић. “Мошо је поред деце, мислио и обрадовао омладину која се окупља у фудбалском клубу. Та новчана помоћ је добордошла и веома смо захвални“.

Захвалан је и центарфор клуба Перица Мирковић. „Баш ме је изненадила и обрадовала ова вест. То је један изузетан гест познатог песника који потиче одавде са Косова. Нашем клубу значи свака подршка, а када је од једног цењеног књижевника онда је то још драже“, каже Перица.

Зоран Ћикровић каже да ће новац од песникове награде највероватни потрошити на организовање излета до средњовековних српским манастирима. „Ми поодавно нисмо обишли српске светиње у Призрену, затим Високе Дечане, Пећку Патријаршију, Драганац, и жеља је деце да ми одемо тамо. Нажалост, сада смо спречени због короне, али чим се ситуација стабилизује ми ћемо посетити наше светиње и тако искористити тај новац“.

Задужбина Родољуб Нићифоровић реализује своје активности на културном, уметничком, просветном, социјалном и другим плановима, подржавајући иницијативе, акције и реализације појединаца и организација, доделом диплома, захвалница, награда и стипендија.

Извор: радиоким.нет

Фото: Новости

 

Став