Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Преминуо рашчињени владика Артемије

Некадашњи епископ рашко-призренски Артемије (1935) преминуо је данас од последица коронвариуса у болници у Ваљеву, сазнаје РТВ Ким.

Како сазнајемо, рашчињени владика је био слабијег здравственог стања.

Владику Артемија је 2010. године сменио Синод СПЦ због финансијско-матеијалног вођења пословања Епархије рашко-призренске, а 2015. године изопштен је из цркве.

Артемије (Марко) Радосављевић рођен је у селу Лелић код Ваљева. Замонашио се 1960. године у манастиру Ћелије. Теолошки факултет завришио је у Атини, где је и докторирао. За епископа рашко-призренског изабран је 1991. године. Ту дужност је пре њега обављао патријарх Павле.

Због пословања у епархији, Свети Синод СПЦ рашчинио га је 2010. године. Међутим, неколико месеци касније Артемије је формиао Епархију рашко-призренску у егзилу. Живео је у манастиру Шишатовац на Фрушкој Гори. На место епископа рашко-призренског потом је именован дотадашњи викарни епископ Липљански Теодосије.

Осим монашке, владика Артемије имао је велику друштвену и политичку улогу након ратних сукоба на Косову. Састајао се са бројним домаћим и страним политичким званичницима.

Преминуо је дан након смрти патријарха српског Иринеја. Обојица су умрли од последица коронавируса. Претходно је од последица инфекције преминуо и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Извор: радиоким.нет

Фото: Новости

Став