Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Пресуда генералу Младићу: Ликовање у Приштини

Фото: ANP/AFP/Jerry Lampen

Бивши командант Војске Републике Српске, Ратко Младић, осуђен је јуче правоснажно пред Хашким трибуналом због геноцида и злочина против човечности над несрбима током рата у БиХ. Реакције се нижу, како у региону, тако и широм света.

О пресуди се разговарало на седници Савета безбедности УН-а, где је већина земаља поздравила одлуку суда. Исто су у својим реакцијама учинили амерички председник, УН, НАТО и ЕУ и позвали на њено поштовање. Своје здовољство нису крили ни приштински званичници, који, међутим, поручују да „није само Младић крив“, већ и „српски геноцидни режим“ – како за злочине у БиХ, тако и на Косову.

 Са друге стране, ретке су реакције из Београда конкретно о пресуди, већ се углавном говори о Хашком трибуналу – да није довео до помирења, да је „политички“, али и да Србија сарађује са њим, те осуђујује све злочине ко год да их је починио.

„Пресуда историјска – доказ да је Милошевићев режим био геноцидан“

Пресуда Младићу чини да се људи и породице које су „искусиле неиспричану патњу коју је починио Милошевићев геноцидни режим осете корак ближе правди“, огласила се косовска председница синоћ.

„Сада нема сумње да је намера Милошевића, Младића и осталих који су били део тог режима била геноцид“, казала је.

Тврди да ће пресуда „ући у историју као редак случај изручења правде“, али и да је пред регионом дуг пут како би се осигурало да други преживели и породице несталих такође доживе правду.

Сличну поруку послао је и косовски премијер, Аљбин Курти.

Назвавши Младића „касапином Босне и Херцеговине“, Курти је казао да га је Србија сакривала и приказивала као хероја.

Уједно каже да је пресуда „подсетник да се српско негирање прошлих злочина на Косову и у БиХ мора завршити“.

Хаџиу: Није крив само Младић, већ и Србија, морамо добро да се припремимо за тужбу за геноцид

Косовска министарка правде, Аљбуљена Хаџију, рекла је да је пресуда добра вест – за жртве и за међународну правду, али и каже да за злочине за које је осуђен, није крив само Младић, већ и Србија која је „испланирала и извршила геноцид“.

Поновила је реченицу која се често у последње време може чути у Приштини – „под вођством Слободана Милошевића почињен је геноцид и на Косову“.

„Злочини почињени у ове две земље нису појединачни, сматрамо да их је планирала и наређивала сама српска држава“, тврди.

Управо због тога каже да Косово мора „добро да се припреми“ за подношење тужбе за геноцид против Србије.

Огласила се и бивша амбасадорка Косова у САД, Вљора Читаку.

Она је на Твитеру објавила фотографију председника Србије из 2007. године на којој се види како качи знак „Булевар Ратка Младића“.

Поручује му да се тадашњи догађај не одражава добро данас на „наводног реформисту“.

https://twitter.com/vloracitaku/status/1402292068823846914?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1402292068823846914%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fkossev.info%2Fpresuda-mladicu%2F

 

 

 

 

Јахјага: Не може бити мира без правде

Међу приштинским званичницима који су поздравили доживотну казну затвора Младићу била је и бивша председница Косова, Атифете Јахјага.

„Таква казна треба чекати и ратне злочинце на Косову“, поручила је.

Казала је да не може бити мира и помирења без правде за „хиљаде жртава рата на Косову“.

Хоџај: Пресуда показатељ који је режим био геноцидан

В. д. председника опозиционе ПДК, Енвер Хоџај оценио је пресуду као „јасан показатељ ко је заправо чинио злочине против човечности на Балкану“.

„(Пресуда) боље од свега открива који је режим био геноцидан на Балкану, ко су прави злочинци и где треба тражити истину о ратовима које је Србија водила у региону од 1990. до 1999. године“, поручио је Хоџај.

Каже да су Срби „криви за убијање невиних цивила, извршење до тада невиђених масакара, депортацију милиона људи из својих домова, силовање хиљаде жена и извршења геноцида у Босни, Хрватској и на Косову“.

Лидер ААК који је и сам у више наврата био оптужен за ратне злочине на Косову, али не и осуђен, огласио се са поруком да пресуда Младићу даје наду ће правда бити задовољена и за жртве на Косову.

Он је у објавио на Фејсбуку навео више десетина места на Косову, наводећи да је у њима извршен масакр.

Бериша: Након Младића на реду је његов „слепи поклоник“ – Вучић

Стиже порука и из Албаније. „Победа правде“, огласио се и бивши премијер ове земље, Саљи Бериша (Сали Берисха).

Каже да након „крвника у Сребреници“ на ред долази „његов слепи поклоник председник Србије, Александар, Вучић који је изјавио да ће за сваког убијеног Србина бити убијено 100 Муслимана“.

„Вучић је, како би сакрио свог крвничког идола и ометао правду, покренуо иницијативу за ‘Кућу за Младића’. На фотографији је улица у Београду названа по Младићу“, казао је.

Бошњаци: Младић носи велику одговорност за геноцид.

Пресуду против Младића поздравили су и бошњачки политичари, али и уједно изразили жаљење због тога што није осуђен и по тачки оптужнице за геноцид у још шест општина у БиХ.

Лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић, казао је да Младић „носи велику одговорност за геноцид и друге стравичне злочине почињене током агресије на Босну и Херцеговину“.

Министарка спољних послоба БиХ (СДА) Бисера Турковић изјавила је уједно да је пресуда Младићу коначна и историјска, као и да има немерљив значај за будућност БиХ и целог региона.

Додик: „Покушавају да направе мит о Сребреници која се није десила“, Младић послат у легенде

Са друге стране, српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, тврди да хашка пресуда Ратку Младићу нема много везе са правом и правдом.

Додик је оценио да Хашки трибунал „није остварио основне cilljeve свог настанка, односно повећање поверења међу народима“.

 
 

Овакве супротстављене реакције одразиле су се и на неусаглашен став председништва БиХ поводом тога ко ће представљати ову земљу на седници Савета Безбедности УН-а.

 

 

Према његовим речима, оваквом пресудом се покушавају постићи многе ствари, а прва од њих је „очување каријере оних који су сатанизовали српски народ, заступајући наводе да су Срби силовали 60.000 муслиманки“.

Нагласио је да се „покушава направити мит о Сребреници“, који се, како је рекао, „није десио“.

„Ова фасцинација неправдом међународног фактора неће моћи да заживи у нашем народу. На овај начин је Младић послат директно у легенду. Српски народ зна да би без његовог командовања, била много већа страдања нашег народа. Срби су највећи страдалници у бившој Југославији“, закључио је Додик.

Медији о пресуди: „Крив је“, „Босански касапин“

Вест о изрицању пресуде Младићу јуче је била ударна у свим медијима у БиХ, али и широм региона.

Медији у Сарајеву су вест углавном насловили са „Злочинцу Ратку Младићу потврђена казна доживотног затвора“, уз фотографију са њим на којој пише „Крив је!“.

Поједини угледни светски медији у свом наслову представили су Младића као „Босанског касапина“.

„‘Босански касапин’ изгубио је жалбу против осуде за геноцид“, стајало је у наслову британског Гардијана. Исти израз у сличном наслову, употребио је и CNN.

Реакције из Србије

Изрицање пресуде Младићу било је пропраћено и реакцијама представника власти у Београду. Међутим, ретке су реакције конкретно о пресуди, већ се углавном говори о Хашком трибуналу – да није довео до помирења, да је „политички“, али и да Србија сарађује са њим, те осуђујује све злочине ко год да их је починио.

Премијерка Србије, Ана Брнабић, изјавила је убрзо након изрицања пресуде да не може да је коментарише, те да ће о њој нешто касније „у историјском говору који ће се писати у уџбеницима и ући у историјске књиге“, говорити председник Србије.

Она је рекла да мора да буде опрезна да не би нанела штету држави Србији.

Казала је да је Србија посвећена и да се залаже за истраживање свих ратних злочина, испитивање свих злочина и привођење свих оних који су оптужени и кажњавање одговорних за ратне злочине већ 30 година.

Са друге стране, поручила је да је без сумње Хашки трибунал политички суд и да је њена највећа замерка та да суд није допринео помирењу, већ је удаљио све од помирења.

Казала је и да правда генерално није задовољена, да за злочине над Србима није нико одговарао, да су и они који су осуђени били нижег реда у команди и да су добијали минималне пресуде.

Вучић: Главе горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни за шта

Председник Србије Александар Вучић, како је и најавила Брнабић, обратио се касно синоћ у свом „историјском говору“ пред Саветом безбедности Уједињених нација (СБ УН), где је представљен извештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу.

Вучић је казао да Србија осуђује све злочине, али и да показује одговорност и да се бори за мир, стабилност и помирење у региону. Каже и да ће Србија „наставити да сарађује“ са Механизмом у Хагу, са канцеларијом тужиоца, и да ће „испунити обавезе“.

На овој седници су за Западне силе позвале Србију да у потпуности сарађује са судом у Хагу, на шта их је Вучић оптужио да примењују двоструких аршина.

„Многе државе чланице СБ УН вечерас су затражиле од Србије да поштује Резолуцију 1966. Те речи долазе од оних који су брутално кршили Резолуцију 1244 СБ УН, која се односи на територијални интегритет СР Југославије, тако што су почели да признају независност Косова. То је нешто што показује двоструке аршине“, казао је Вучић у другом обраћању највишем телу УН.

 

 

 

„Ми осуђујемо злочине у Сребреници и поздрављамо рад Механизма“, казао је Вучич.

Он је рекао да је Србија изручила трибуналу све оптужене, укључујући највише представнике политичке и војне власти и обимну документацију.

Са друге стране, поручио је да се сви процеси Механизма воде против Срба, а да они одговорни за злочине над Србима не одговарају.

Казао је да је Рамуш Харадинај ослобођен оптужби за злочине на Косову, али да су ослобођени и Анте Готовина и Насер Орић.

„Само се Србима суди, Хрвати, Бошњаци и Албанци остају ослобођени. Харадинај није ни првостепено осуђен јер су сведоци или нестали или су убијени и то све под неразјашњеним околностима“, истакао је председник Србије.

На крају је послао поруку грађанима Србије и Србима у региону:

„Главе горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни за шта, на нама је да радимо још марљивије, да отварамо фабрике и боримо се за нашу децу и нашу будућност“.

Вулин: Није пресуда, већ освета; СДПС: Значајна победа за правду

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, у својству председника Покрета социјалиста, био је један од ретких представника власти који је отворено критиковао пресуду.

Он је оценио да није реч о пресуди, већ освети.

„Младић је крив, јер је одговорио на злочине Насера Орића, али Насер Орић није крив за поклане српске цивиле у Подрињу. Младић је крив, јер је командовао војском Срба у српским селима око Сарајева где су његови војници рођени и одрасли, али није крив Изетбеговић, јер у Сарајеву више нема Срба, али има масовних гробница. Успостављен не да би тражио правду и допринео помирењу, већ да би судио Србима, Хашки трибунал је испунио своју сврху. Србе је прогласио геноцидним, а народе бивше СФРЈ додатно посвађао и закрвио“, навео је Вулин.

О пресуди Младићу се огласила и још једна парламентарна странка – Социјалдемократска партија Србије која је поздравила одлуку Жалбеног већа.

Члан Председништва ове странке, Мехо Омеровић изјавио је да је пресуда Младићу очекивана и значајна победа за правду и истакао да не могу постојати геноцидни народи већ само појединци који врше геноцид.

Реакције ванпарламентарних странака су биле подељене.

 

 

 

Реаговали Бајден, Блинкен, Мас, Столтенберг, Борељ, Вархељи 

Нижу се и рекације међународних представника.

Међу онима који су поздравили пресуду је амерички председник, Џо Бајден, назвавши је историјском и показатељем да ће „они који су починили ужасне злочине одговарати“.

Казао је да пре готово 26 година, „Младић наредио насумично погубљење око 8.000 ненаоружаних мушкараца и дечака“, да је командовао „бруталном дугогодишњом опсадом Сарајева и да је био одговоран за многе друге злочине“.

Уједно је изразио наду да ће лидери у региону поштовати пресуду и потврдити њену важност за владавину права.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да правоснажна пресуда доноси дуго очекивану правду за жртве и њихове породице.

„Као бивши командант војске босанских Срба, Младић је био кључна фигура у кампањи са застрашујућим циљем трајног уклањања бошњачког и хрватског становништва Босне и Херцеговине са територије под српском контролом“, навео је Блинкен.

Немачки министар спољних послова, Хеико Мас казао је да „осећа олакшање“ након што је Ратку Младићу изречена пресуда, те да се нада да ће она такође пружити олакшање жртвама.

Генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, казао је да је праведно да Младић одговара за „своје нечувене злочине над цивилима, укључујући убиство хиљада босанских мушкараца и дечака у Сребреници 1995. године“.

Из НАТО-а су се похвалили да је Алијанса помогла да се окончају два етничка рата на Западном Балкану деведесетих и да се затвори „мрачно и срамно поглавље европске историје“.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и европски комесар за проширење, Оливер Вархељи, огласили су се заједничком изјавом, наводећи да је суђење младићу кључно у новијој историји Европе за ратне злочине, укључујући геноцид.

Са друге старне, тврде да „порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочинаца противрече најосновнијим европским вредностима“.

Затражили су од свих политичких актера у БиХ и на Западном Балкану да покажу пуну сарадњу са међународним судовима, да поштују њихове одлуке и да признају њихову независност и непристрасност.

„Данашња одлука је прилика да лидери у Босни и Херцеговини и региону, с обзиром на чињенице, предњаче у одавању почасти жртвама и промовишу окружење погодно за помирење како би превазишли наслеђе рата и изградили трајни мир“, поручили су јуче европски званичници.

Борељ и Вархељи уједно кажу да би међународни и домаћи судови у БиХ и региону требало да наставе мисију обезбеђења правде за све жртве ратних злочина, злочина против човечности и геноцида.

Међународни представници коментарисали су јуче пресуду Младићу и на седници Савета Безбедности Уједињених нација, на којој  је представљен извештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу.

На овој седници су представници већину земаља учесница поздравили пар сати раније изречену пресуду као и рад суда, наводећи да је задовољена правда за жртве. Са друге стране, један од ретких гласова са различитим гледиштем стигао је из Русије. Руски представник је пресуду назвао наставком политизације међународног резидуалног механизма, казавши да је трибунал „оруђе освете, а не правде“. Представницима земаља на овој седници поставио је питање – зашто окрећу главе пред злочинима Албанаца.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије
(KoSSev, 9.6.2021)

Став