Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Пре 21 године: Сукоб Севца и Јажинца са КФОР-ом

(Фото: Фејсбук/Штрпце Србија)
СЕВЦЕ 04.АПРИЛ 2000.ГОД. СУКОБ СРБА ИЗ СЕВЦА И ЈАЖИНЦА СА КФОРОМ, ОРИГИНАЛАН И ИСТИНИТ ДОГАЂАЈ, КОЈИ СЕ ДОГОДИО НА ДАНАШЊИ ДАН ПРЕ 21.ГОДИНУ
 
Севце, 04.април 1999.године у 13 часова више стотина америчких и пољских војника из састава Кфора започињу праву битку са голоруким српским народом у Севцу и Јажинцу. Сукобе започиње Кфор, када Срби у Севцу , а касније и на улазу у суседном селу Јажинцу, постављају барикаде у знак протеста, због начина како је ухапшен Зоран Јанићевић из Севца. После његовог одвођења у америчку базу “Бондстил” Срби у селима Севце и јажинце блокирају војнике Кфора, док су уклањање барикада условили пуштањем на слободу ухапшеног. После информативног разговора, војници америчко- пољског Кфора под притиском Срба хеликоптером враћају З.Јанићевића, како би мештанима Севца рекао да ће у притвору остати два дана, колико само налаже војна процедура. У том метежу и гужви упала је група жена српкиња која је лисицама везаног Јанићевића извукла из руку припадника Кфора. Све се дешавало испред упаљеног хеликоптера када припадници америчког кфора употребљавају сузавац, пуштају псе на окупљене Севчане и пуцају гуменим мецима у масу.Севчани узвраћају моткама и каменицама , а на војнике америчког Кфора пуштају и псе Шарпланинце. Зоран Јанићевић је побегао и није поново ухапшен. Сукоб Срба и Кфора трајао је читав дан, око 10 сати, при чему је повређено око 16 Срба из Севца и 11 америчких војника. У блокади у селу Јажинцу учествовали су локални Срби из свих села Сиринићке Жупе.
 
Касније представници америчких снага на конференцији за медије потврђују да је повређено 11 америчких војника, један пољак и један преводиоц. Касније се оглашава и Пентагон и саопштава да је десеторици американаца помоћ пружена у војној болници у кампу “Бондстил” , код Урошевца , док је један војник са преломом руке пребачен на лечење у Немачкој. Дан касније америчко министарство одбране, а након овог сукоба на југу Косова у Севцу, саопштава да војници из састава америчких снага више неће учествовати у ” ванредним ситуацијама” у покрајини изнад свог сектора.
 
Слике су аутентичне са догађаја о којој пишемо, и сачињене су у селу Јажинцу, чији су мештани блокирали пут према суседном селу Севцу, са циљем подршке због хапшења и сукоба.
 
Војник из пољског састава кфора који је сачинио слике, неколико година касније, када завршава своју војну мисију на КиМ долази на месту сукоба у Јажинцу и слика се са подигнута три прста, очигледно одајући Србима признање за своју борбу за опстанака и слободу те кризне и кобне 1999 и 2000.године по Србе.
 
Још једна слика упада у очи која је сачињена за време овог догађаја, а то је да док голоруки српски народ држи војнике Кфора у блокади у Јажинцу, један од локалних Срба, једини пријатељски ћаска са припадницима америчког Кфора, кога касније запошљавју у своју базу у Ираку и политички га индоктринирају и ангажују, за процесе који су још увек у току у Штрпцу. Војници из Пољског састава Кфора су карајње били коректни и нису учествовали у директном сукобу са мештанима Севца, већ су само штитили своје колеге американце!
 
 
Наслов: Покрет за одбрану КиМ
 

Став