Покрет за одбрану Косова и Метохије

Путин: Молба западној цивилизацији – држите се подаље од наше куће

© Sputnik / Максим Блинов
Руски председник Владимир Путин изјавио је да западна цивилизација има право да бира сопствене вредности, али да у исто време не сме да их намеће другим земљама, укључујући и Русији, као и да се држе подаље од ње.
 

„Зачуђено посматрамо процесе који се одвијају у земљама које су навикле да сматрају себе главним у напретку. Наравно, друштвено-културни потреси који се дешавају баш у Америци, Западној Европи нису наша ствар, не улазимо у то. Неко у западним земљама је уверен да агресивно брисање читавих страница сопствене историје, обрнута дискриминација већине у интересу мањине или захтеви да се одбаце основни појмови као што су мама, тата, породица или разлика међу половима – јесу кретања ка променама у друштву. То је њихово право, али их само молимо да се посебно држе даље од наше куће. Ми имамо другачије гледиште“, рекао је председник у говору на Међународном дебатном клубу „Валдај“ у Сочију.

 

Према речима Путина, велика већина руског друштва је другачије тачке гледишта.
 
„Сматрамо да треба да се ослањамо на своје духовне вредности, на историјску традицију, на културу нашег мултинационалног народа“, објаснио је шеф руске државе.
 

Запад не нуди нове рецепте за вредности

Присталице такозваног друштвеног напретка верују да доносе човечанству неку нову свест, исправнију него раније, каже Путин.
 
„Па, дај Боже. Само напред, како се каже. Али рецепти које нуде уопште нису нови, све то смо већ прошли у Русији“, додао је.
 
Као пример навео је фундаменталне промене које су се појавиле у Русији након 1917. године.
 
„Ослањајући се на догме марксизма, бољшевици су такође најавили да ће променити читав уобичајени поредак – не само политички и економски, већ и саму представу о томе шта је људски морал, темеље здравог постојања друштва, до потпуног одбацивања породице. Тако је било!“, подсетио је руски лидер.
 
Истовремено, Путин је додао да ниједна револуција није вредна штете коју је нанела људском потенцијалу.
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print