Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Ратко Младић осуђен на доживотни затвор: Срамна пресуда српском генералу

Генерал Ратко Младић (Фото: ЕПА)

ПРЕСУДА Ратку Младићу је потврђена – генерал ВРС осуђен је на доживотни затвор.

Председавајућа жалбеног већа Приска Матимба Нијамбе издвојила је своје мишење.

Читање пресуде трајало је отприлике сат времена.

Одбијена је жалба тужилаштва да Младић буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ.

Поводом Младићеве жалбе да је суд у првостепеној пресуди начинио више грешака када је закључио да је удружени злочиначки подухват постојао, закључено је да Младић није показао да је првостепено веће погрешило, уз супротно мишљење судије Нијамбе.

 

Поводом жалбе Младића због права на правично суђење, председавајућа Жалбеног већа је рекла да је веће, уз супротно мишљење једног судије, одбило основе жалбе.

Када је реч о удруженом злочиначком подухвату у вези са Сарајевом и капмањом снајперског деловања и гранатирања. Претресно веће је утврдио, уз супротно мишљење судије Нијамбе, да је Младић делио намеру да ради на постизању заједничког циља у вези са Сарајевом и да је томе допринео.

Поводом оспоравања неких аспеката пресуде, Жалбено веће је констатовало да Младић није показао да је претресно веће погрешило.

 

Закључено је и да су геноцид, истребљење и убиство постали додатна средства са остварење УЗП у вези са Сребреницом. Пресуђено је да је Младић делио намеру да се оствари зајендички циљ у вези УЗП.

Жалбено веће уз супротно мишљење судије Нијамбе, сматра да је неуверљиво да је Младић деловао да се цивили преместе из хуманитарних разлога.

Када би се календарски сабрале све пресуде некадашњем Међународног кривичног суда за бившу Југославије, познатијег као Хашки трибунал, Србима је досуђено преко 1000 година затвора.

Фото: ЕПА
Фото: ЕПА
Фото: ЕПА
Фото: ЕПА
Фото: ЕПА
Фото: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong
Фото: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong
Фото: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

(Новости, 08. 06. 2021)

 

 

Став