Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Самоопредељење: Дака марионета у рукама кумова, ускоро крај нелегалним акцијама

„Дака се понашала попут марионете у рукама Кумова и Самоопредељење није могло да је заустави“, овим се речима касно синоћ огласила странка којој се у јавности на Косову већ приписује победа на ванредним изборима и која најављује управо овакав исход 14. фебруара.

Међутим, најновијим гласањем ЦИК-а касно синоћ, за сада је потврђена одлука овог тела да се пет кандидата за посланике Самоопредељења, међу којима и Аљбин Курти, не могу кандидовати на посланичкој листи за изборе, зато што су правоснажно осуђени у периоду од последње три године.

Они су само део од укупно 47 имена која долазе из готово свих главних партија са оваквим кривичним досијеом. Док су поједине партије замениле преко 20 спорних кандидата, Самоопредељење, ААК и НИСМА, одлучили су да своје кандидате за посланике који су били у сукобу са законом, ипак не уклоне са листа.

ЦИК је након одлуке косовског Уставног суда о неуставности гласа осуђеног посланика Етема Арифија у претходном сазиву, којом је и пала влада Авдулаха Хотија, увео нову процедуру према којој кандидату за посланика који је у последње три године правоснажно осуђен, не може бити одобрена кандидатура за посланика.

Међу кандидатима који су имали проблема са законом било је и оних који су судском пресудом морали да плате казну за непрописно паркирање или су осуђени због наношења лакших телесних повреда и управо су то били неки од аргумената Самоопредељења, НИСМА-е и ААК, да одбију да замене и остале спорне кандидате, како су то учиниле друге странке, које су изгласане за разлику од њих.

Још један од њихових аргумената протеклих дана био је тај да ЦИК-у практично идентична ситуација није била проблематичне за изборе 2019, али јесте за предстојеће изборе у фебруару, те да иза ове одлуке виде политички утицај на Ваљдету Даку која је „део плана да се политички заустави Аљбин Курти“.

„Скандалозно гласање у ЦИК-у потврдило је оно што смо говорили вец́ неколико дана: Ваљдете Дака делује под притиском и под контролом странака ПЛАН-а, које желе да зауставе отимање државе. Толика је контрола која се врши над Ваљдете Дака, а преко ње и над ЦИК-ом, да по први пут председавајуц́а ЦИК-а није одобрила препоруку Канцеларије за верификацију политичких субјеката, вец́ ју је оборила“, навело је ноћас Самоопредељење у саопштењу за медије.

Шта се променило у односу на 2019.

Међутим, како су и раније објашњавали из ЦИК-а, ранијом пресудом косовског Врховног суда кандидатура за посланика могла је бити одбијена једино судском пресудом уз коју је казном експлицитно прописано да се осуђеном истовремено и одузима право да буде биран или врши јавну функцију у одређеном периоду. Управо ова одлука Врховног суда укинута је најновијом одлуком косовског Уставног суда који је дефинисао да особа осуђивана у протекле три године не може бити посланик.

Међу онима који су критиковали одлуку Уставног суда био је и његов бивши председник Енвер Хасани, који је рекао да је грешка овог тела то што нису прецизирали колике казне и за која кривична дела спречавају осуђене да буду кандидати за посланике.

Он је међутим додао, да колико год чудна, одлука Уставног суда мора да се спроведе и изразио очекивање да ће и Изборни панел за жалбе и представке потврдити одлуку ЦИК-а.

Они су подсетили управо на препоруку Канцеларије за верификацију политичких субјеката да се гласа за већ предложене изборне листе.

Ова одлука је донета јуче у првом делу дана, а што је Самоопредељење одмах подржало. Међутим, не и ЦИК, који је предлог одбацио већином гласова.

Дака се иницијално правдала нејасним тумачењем ове канцеларије.

„ЦИК је донео антиинституционалну одлуку и затражио да се листе гласају појединачно. Наравно, једина сврха ове одлуке била је свргавање листе Покрета Самоопредељење, с обзиром на то да се у ЦИК-у може добити већина гласова уз савезништво између Ваљете Даке, представника ПЛАН-а и мањина“, сада наводи ЛВВ.

Они међутим упозоравају и на „огромну подршку грађана“:

„Више од половине изразило је опредељење за промене. Све старе странке које су преузеле државу и Ваљдете Дака, заједно немају толику подршку као Покрет Самоопредељење!“

Стога њихови напори да зауставе Покрет неће успети, поручују из ЛВВ, додајући да су остали доследни принципијелности.

Као доказ за то наводе и то што су и на синоћном гласању гласали за спискове других политичких партија, „упркос корупцији и лошој власти коју они представљају“.

„Наравно, ни ми нисмо очекивали да буду поштени, јер људи који никада нису поштовали Косово и његове грађане, неће моћи да поштују ЛВВ. Нисмо изненађени њиховим понашањем, јер је исто, сада већ двадесет година. Али ситуација се радикално променила и њихова анксиозност и паника могу покренути недавне илегалне и антидемократске акције, али то ће се ускоро завршити“.

Самоопредељење сада најављује да ће искористити „све законске могућности“. Практично тече 24-часовни рок да се поднесе жалба на исход синоћног гласања ЦИК-а, а ЛВВ је трећа странка која је најавила подношење жалбе након што су се одмах по завршетку гласања синоћ прво огласили НИСМА и ААК.

„И уверени смо да ће 14. фебруара наша листа бити оверена, изгласана и победничка, пуна и са свим именима, јер смо у праву!“ – поручило је на крају саопштења Самоопредељење.

Извор: КоССев

Фото: КоССев

Став