Покрет за одбрану Косова и Метохије

Саљих Мустафа у Хагу: „Нисам крив“, Тужилаштво: Био надлежан за затвор у Злашу, учествовао у мучењу

Мустафа напустио рочиште; Заступница жртава критикује

Саљих Мустафа је након уводне речи Специјализованог тужилаштва одлучио да не присуствује наставку рочишта – тј. уводној речи заступнице жртава.

Судско веће је након приватних консултација одлучило да дозволи Мустафи да не буде присутан, али су и саопштили да задржавају своје право да у наставку суђења принуде оптуженог да буде присутан.

Уједно су поручили одбрани да неће дозволити да током будућих рочишта Мустафа користи језик којим изражава непоштовање против било кога у поступку, као и против самог суда, а након Мустафиног кратког обраћања, када је рекао да није крив ни за једну од оптужби „коју је покренуо овдашњи гестапо“.

Заступница жртава, др Ани Пуес, казала је потом да је својим одласком Мустафа показао непоштовање према жртвама у овом поступку, те изнела своју уводну реч.

Казала је да је неопходно да се стави тачка на патњу жртава, те да су жртве које учествују у поступку ћутале и биле ућуткиване свих ових година.

„Жртве траже да им се призна неправда која им је учињена, они живе у земљи где се ОВК на многим местима слави. Постоји огроман притисак да се не постављају питања која би могла да баце љагу на ликове ОВК“, навела је Пуес.

Прецизирала је да су жртве ућуткиване и да су пропатиле и после рата јер су биле саме и биле застрашиване и ућуткиване током више деценија.

„Нико од жртава није нашао одговоре зашто су били изложени премлаћивању и насиљу. На Мустафи је да помогне и да одговори. Као адвокат жртве, желим да нагласим да он може много допринети“, рекла је Пуес.

Застрашивање жртава и сведока је било проблем и пред другим хибридним судовима против Албанаца, подсетила је заступница жртава.

Заступници жртава потом су се осврнули на питање репарације жртава.

„Жртве желе да се оптужени кривично гоне и то је репарација и успех би био осећај да је утврђена истина што је од кључног значаја за жртве“, поручили су.

Међутим, међу захтевима жртава је и компензација, прецизирали су и назначили да је то основни правни принцип.

„Слажемо се да је питање проналажење истине од највеће важности, али је битно да Веће схвати озбиљно питање одштете“, нагласили су.

Прецизирали су да би репарација требало да се изврши према свим жртвама у поступку.

Затражила је оснивање фонда за жртве.

Жртве држане у бедним условима, налепили им етикету колаборациониста

Специјални тужилац, Џек Смит, рекао је током уводне речи Тужилаштва да ће присутни моћи да чују жртве које су биле присиљене да 20 година чекају да добију правду за себе и своје породице.

„Ако ћемо на прави начин да радимо за ове жртве, никада не сме да истекне рок за одговорност. Јако је важно да жртве знају да постоје људи који воде рачуна да лица која су чинила дела против њих буду приведена пред лице правде“.

Најавио је да ће позвати неколико жртава у овом предмету од којих су сви албанског порекла, док ће у другим предметима као жртве бити представљене Албанци, Срби, Роми и људи друге националности.

„У овом предмету све жртве су били Албанци са Косова. Они нису били непријатељи Косова или пијуни, већ сународници чији је једини злочин био то да су их из било ког разлога сматрали као оне који ометају ОВК и због тога су им налепили етикету колаборациониста“, казао је Смит.

Казао је да је чињеница и истина коју ће предочити суду – да су одређене вође ОВК користиле своја овлашћења да спроводе бруталне радње и да су своје суграђане на Косову начинили жртвама, тј, оне, између осталих, чија су се политичка мишљења разликовала од мишљења вођа ОВК.

„Није било легитимног циља за притвор… они су у бедним условима држани и мучени током заточеништва“, казао је Смит.

Не водимо поступак против ОВК већ појединаца, Мустафа прекршио законе о ратовању

Смит је данас подцртао да је кривична одговорност пред овим судом – лична одговорност, те да су на то биле и фокусиране и истражне радње.

Мустафа је прекршио законе о ратовању, прецизирао је Смит, те додао да тужилаштво не наводи оптужбе против ОВК или рата за независност Косова.

Управо због тога, прецизирао је да тужилаштво терети Мустафу за хапшење и мучење грађана Косова, од којих један и преминуо.

„Појединачна одговорност оптуженог за убиство овог младића је оно зашто је Мустафа овде данас“, казао је Смит.

Он је уједно прецизирао да је и данас присутна атмосфера застрашивања сведока и рушења поступка, и да је она у позадини суђења.

„Док сведоци причају своје приче, они живе у овој атмосфери сваки дан, и судије молим да размотре да ли је и на било који начин утицао притисак кроз који пролазе бројни сведоци, да се не изјасне и признају истину коју су видели“, назначио је.

„Ми смо овде данас зато што они нису спречили да жртве испричају своју причу“.

Мустафа био надлежан за затвор у Злашу, и учествовао у премлаћивању и мучењу жртава


Фото: Специјални суд / Снимак екрана

(KoSSev, 15.9.2021)

 

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print