Покрет за одбрану Косова и Метохије

Сведочење из прве руке: Кад Србин на Видовдан крене на Газиместан, па му Албанци скину чарапе

Фото: © AP Photo / Visar Kryeziu

Привели су нас на путу као најгоре криминалце, под ротацијом, два аутомобила испред, џип иза нас и уз сирене спровели кроз Приштину до полицијске станице. Судија ме је питала да ли мора да се слави баш овде. Џаба сам се бунио, прича нам Владан Комарица који је на Видовдан приведен и осуђен надомак Газиместана. Платиће казну, али не зна због чега.

Прославу Видовдана на Газиместану обележило је скандалозно понашање припадника Косовске полиције. Под пуним наоружањем заустављали су Србе који су кренули на прославу, претресали их.

Ту демонстрацију силе осетио је на својој кожи и Владан Комарица који је отишао на Косово и Метохију два дана пре прославе са двојицом пријатеља из Београда. То није његова прва посета јужној српској покрајини. И раније је ишао у обилазак српских манастира, али ово што је сада доживео, није никад.

Кренули на Газиместан – приведени у Приштину

После литургије у Грачаници, кренули су на прославу, али до Газиместана, нису успели да дођу. Полиција их је зауставила на изласку из Приштине, на саобраћајници.

“Видели су БГ таблу, одмах су нас зауставили, кренуо је детаљни претрес. Извели су прво возача, рекли му да скине мајицу, претресли га детаљно. Морао је чак и да изује патике, да скине чарапе. Затим смо то морали да урадимо сви”, прича нам Комарица.

“Опасна” мајица

Уследио је и детаљан преглед аутомобила, претрес је трајао готово двадесет минута. У колима су полицајци пронашли “доказе” због којих су сва тројица приведени.

“Мајица “Српска спарта”, то су код мене пронашли, две заставе су нашли у гепеку и још две мајице са ћириличним натписима купљене у Грачаници, у продавници манастира. Привели су нас, као најгоре криминалце. Нисмо били сами, претходно су зауставили и аутомобил са чачанском регистрацијом”.

Манастир Зочиште, место на које Комарица увек сврати када борави на Косову и Метохији.
© ФОТО : СПУТЊИКУ УСТУПИО ВЛАДАН КОМАРИЦА
Манастир Зочиште, место на које Комарица увек сврати када борави на Косову и Метохији.

У станици је био и један полицајац српске националности који је имао улогу преводиоца, до тада су се споразумевали на енглеском, иако је, каже наш саговорник, било јасно да сви разумеју српски.

У суду добили чак и воду

Прво су их сликали са “доказима”, заставама и мајицама, попунили су формуларе, затим су спроведени на суђење.

Сва тројица Београђана оптужена су за ремећење јавног реда и мира. Комарица примећује да су се у суду, за разлику од бахатих полицајаца, сви понашали коректно, дали им и воду да се освеже, а случај је водила судија Јашари.

“Питала је да ли ми прихватамо одговорност и да ли се кајемо због тога што смо урадили. Питао сам, молим вас, можете ли да појасните шта смо тачно урадили. Рекао сам да је ремећење јавног реда и мира када тим заставама машемо кроз прозор, провоцирамо или ако ломимо нешто у праку, да чупамо цвеће, то је ремећење јавног реда и мира”.

Откуд баш на Косово за Видовдан…

Овај тридесетседмогодишњи Београђанин каже да су на неколико секунди сви у судници ућутали, након тога судију је интересовало зашто су баш тог дан дошли у Приштину.

“Рекао сам, да прославим Видовдан. Питала ме је, може ли то негде другде да се слави, у Србији, рекао сам да је мени логично да славим овде, у Грачаници и тамо где се одиграла битка, на Газиместану. Након што су поново заћутали, тражили су да обећам да се ово више неће поновити, јер то ублажава казну која је од 100 до 800 евра. Прокоментарисао сам, шта год да кажем, осудићете нас без разлога”, присећа се Комарица.

После суђења отпуженима су одузете личне карте, могу да их добију у суду у Приштини када свако од њих плати казну од 400 евра. Ако не плате у року од 15 дана, износ се због камате повећава, сваког дана за 5 евра.

Комарица додаје да пресуда не застарева, ако не плате, извесно је да више неће моћи да уђу на територију Косова и Метоије. Каже да ће сигурно платити казну за “ремећење јавног реда и мира”.

Владан Комарица одлази на ходочашћа и поводом других црквених празника.
© ФОТО : СПУТЊИКУ УСТУПИО ВЛАДАН КОМАРИЦА
Владан Комарица одлази на ходочашћа и поводом других црквених празника.

“Нема везе, нека нам они ударају забране, нека раде и ово, али мене нико не може отерати са свете српске земље, пошто им је то очигледно циљ. Из године у годину нам праве проблеме доле, поготово око Видовдана. Платићу казну, отићи ћу по своју личну карту и ако Бог да, ићи ћу поново, посећивачу наше манастире и боравити код наших људи у енклавама”, истиче наш саговорник.

Ораховцу башто рајска…

Он додаје да је са пријатељима овог пута одсео код породице Радовановић у Ораховцу. Дочекали су их, каже, као да се познају цео живот.

“Управо због њих, због наших људи на Косову и Метохији који имају санге да свакодневно преживљавају ово што смо ми трпели осам сати и овај Видовдан ипак ћу памтити по добром”, закључује Комарица на крају разговора за Спутњик.

(Спутњик, 30. 06. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print