Покрет за одбрану Косова и Метохије

Селаковић и Османи у СБ УН: Приштина извор нестабилности; Османи: Време да УН оду с Косова

Фото: Снимак екрана

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је данас на седници Савета безбедности УН да Србија поштује улогу Уједињених нација на Косову и Метохији и изразио велико жаљење и забринутост због чињенице да је безбедносну ситуацију на КиМ у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада.

На данашнбјој седници разматра се редован шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на Косову који се односи на период од 16. марта до 15. септембра 2021. године.

 

 Британија подржава напоре ЕУ

Велика Британија осуђује нападе на мањинске заједнице и верске објекте на Косову и позива на прекид насиља, рекла је представница Велике Британије.

Британија, такође, подржава напоре које ЕУ улаже у проналажење решења кроз дијалог Београда и Приштине и апелује на обе стране да пронађу решење усмерено ка слободи кретања.

Британија сматра да је време да се преиспита улога Мисије УН на Косову, рекла је представница Британије.

Француска: Европска будућност региона

Координаторка француске мисије при УН, Шера Гасри поздравила је мирно решење кризе која је претходних недеља избила на северу Косова.

Поздравила је и борбу против криминала коју се предузеле власти у Приштини и истакла значај специјалног суда за злочине ОВК на Косову.

Гасри је истакла значај “европске будућности” региона.

 

Šera Gasri predstavnica misije Francuske pri UN
Косово Онлине

Османи: Време за окончање мисије УН

Вјоса Османи, косовска председница, затражила је да се што пре оконча мисија Уједињених нација, те да се Косову омогући место међу чланицама светске организације.

“Унмик је формиран пре 22 године под изузетно тешким околностима како би успоставио привремену администрацију. Понављам привремену”, рекла је Османи, тражећи да се оконча мисија УН и буџет искористи на бољи начин.

Османи је, такође, оптужила мисију УН да на погрешан начин тумачи догађаје са севера Косова и на тај начин шаље погрешну поруку, те затражила да се властима у Приштини омогући чланство у брпојним међународним организацијама.

“Поверење у институције на Косову никад није било више… У времену смо трансформације институција без преседана у историји.

Ми волимо и ширимо мир, наши војници чувају мир ван Косова… Понудили смо уточиште Авганистанцима, чиме смо показали приврженост циљевима којима стреме наши савезници”, рекла је Османи.

Говорећи о разлозима због којих још није дошло о формирања Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом, Османи је рекла да је косовски уставни суд утврдио да је тај договор у супротности са уставом.

“Борба против организованог криминала није предмет преговора”, рекла је Османи, објашњавајући акцију косовске полиције на северу Косова.

Селаковић: Приштина једини извор нестабилности

Министар Селаковић рекао је да Србија поштује улогу УН на Косову и Метохији. 

“Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у покрајини”, навео је Селаковић.

Министар је подсетио да Приштина не поштује Бриселски споразум и да свакодневно прави провокације на северу Косова и Метохије.

Безбедоносна ситуација на Косову и Метохији је поремећена нападима на Србе, објаснио је он.

Министар је подсетио да Приштина не поштује Бриселски споразум и да свакодневно прави провокације на северу Косова и Метохије.

Он је подсетио на напад Србе од пре два дана и рекао да сузавац и шок бомбе постају свакодневница Срба на КиМ.

Он је објаснио да је Верица Ђелић преминула од сузавца и да је Срећко Софронијевић тешко рањен.

 

Ministar Selaković pokazao slike ranjenog Srećka Sofronijevića na sednici SB UN
Косово Онлине

“Мета је била и тромесечна беба, која је срећом остала неповређена”, рекао је Селаковић.

Он је објаснио да је “шверц” био само цинични изговор за оружани напад на ненаоружане цивиле, а који је почео рафалима испаљенима у апотеке које снабдевају Србе врло битним лековима.

“Опасне провокације Приштине се дешавају сваког дана… Последњи упад специјалних јединица Росу је девети упад те врсте… То се мора одмах прекинути”, рекао је шеф српске дипломатије, наводећи да је од последица акције “ватреним оружјем и хемикалијама убијена је старија жена, а девет је рањено”.

“Србија се снажно бори против организованог криминала и шверца, али сви морају бити свесни да је ова акција почела упадом наоружаних особа у апотеке… Свега пар дана раније, специјалци Росу су распоређени на административној граници и насилно спречавали слободан проток људи и робе”, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је упозорио да упад косовске полиције уз употребу недозвољене силе доприноси дестабилизацији ионако крхке безбедносне ситуације и представља покушај да се Србија испровоцира да предузме брзоплету реакцију.

“Постоји само један извор нестабилности – привремени органи самоуправе у Приштини и они морају бити заустављени”, рекао је Селаковић, наводећи да је јасно је да ти покушаји нису изоловани и спорадични, већ представљају константан притисак на Србе.

Селаковић је навео и да је током последњих шест месеци забележено скоро 100 напада на Србе, као и да су мете све чешће деца, старци и повратници. Подсетио на случај Драгице Гашић, која је од повратка у Ђаковицу доживела физичке нападе и била жртва институционалних притисака.

Министар је подсетио и да је у року од 24 сата двапут каменована кућа једине Српкиње у Пећи Румене Љубић.

Извештај је представо шеф УНМИК-а Захир Танин који се уочи седнице у Београду састао са председником Србије Александром Вучићем, а у Приштини са премијером Аљбином Куртијем.

Генерални секретар Антонио Гутереш у извештају поздравља обнављање дијалога између Београда и Приштине и позива на поштовање постојећих споразума.

Седница се одржава два дана након акције интервентне јединице косовске полиције у северном делу Косовске Митровице и у Звечану и протеста Срба.

(Косово онлајн, 15. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print