Покрет за одбрану Косова и Метохије

Сервер: Вучић би био задовољан да добије север Косова

Фото: Н1 инфо

Професор Универзитета Џон Хопкинс Данијел Сервер је истакао да недавно одржани Самит Европска унија – Западни Балкан оставља отворена врата за будуће проширење Европске уније, али да је јасно да ће земље кандидати морати да испуне врло строге услове, преноси Н1.

Он је оценио да је на самиту било неких успутних резултата.

„Мислим да је помогло да се мало отворе врата ка проширењу и они су јасно рекли да земље Западног Балкана морају да испуне строге критеријуме како би приступиле ЕУ“, рекао је Сервер.

Поводом чињенице да на самиту нисмо чули ништа о датумима, иако су постојала сазнања да су Словенци имали предлог да датум буде 2030. године, Сервер каже да га није изненадило што се није помињао датум.

„Мислим да је преурањено говорити о датуму, јер су ове земље прилично далеко од испуњавања критеријума и не мислим да би помињање датума од 2030. године било позитивно“, рекао је Сервер.

Према његовом мишљењу, чланство би за једну или две земље могло да се догоди и пре тога.

„Нема сумње да приступање није аутоматско, оно захтева консезус држава чланица и то је тешко постићи, али биће лакше када се економија ЕУ, која болује од рецесије изазване ковидом, опорави“, каже амерички стручњак.

„Јасно је да Србија не седи на две столице, већ на оној усмереној ка Русији и Кини“

Упитан шта мисли о фрустрацији лидера ЕУ поводом односа које Србија има са Кином и Русијом, али и друге стране фрустрацијом других земаља Западног Балкана које не могу да приступе ЕУ, Сервер каже да је сада јасно да „Србија више не седи на две столице“.

„Вучић је јасно рекао да неће да реши питање Косова пре избора следеће године, а вероватно ни у следећем мандату ако буде изабран. Дакле он не седи више на две столице, већ на једној столици која је усмерена ка Русији и Кини“, рекао је амерички професор.

Он је нагласио и да је власт у Србији увела поново аутократију на домаћем нивоу и усмерила своју спољну политику у правцу истока.

„То важи и за неке друге земље на Западном Балкану, али и у извесној мери и за Црну Гору. Црна Гора има владу која воли Русе, а чак је и претходна Влада имала велике инвестиције из Кине, у облику аутопута који се гради“, рекао је Сервер.

Наглашава да, са друге стране Косово, Албанија, Македонија остају прилично орјентисане ка Западу и чланству ка ЕУ и стога мисли да бар једна или две земље могу да постану чланице ЕУ пре 2030. године, „ако се уозбиље када је реч о спровођењу правних тековина ЕУ, одржавању демократије и отвореног друштва у својим земљама“.

Због чега је за сада „Србија изгубљена“

На питање шта је мислио када је у једном од својих радова написао да је „Србија за сада изгубљена“, Сервер каже да је то била његова порука „колегама у Вашингтону“, а везана за то да у Србији нема слободних медија ни независног судства, да постоји опозиција која је само антилиберална демократска опозиција, али је чине углавном националисти.

„Постоји много либералних демократа у Србији али они нису развили партијску дисциплуну која би требало да би представљали озбиљну претњу по Вучића на изборима“, рекао је Сервер.

„Дакле моја порука усмерена је ка Вашингтону и Бриселу да треба да се пробуде и схвате да су нестале наде које смо имали за Србију након Милошевићевог пада и након успона Вучића“, рекао је Сервер и додао да су на Западу сви мислили „да је то можда човек који ће повести Србију у правцу Запада“, али да је он то својом владавином демантовао.

Упитан да ли се слаже са оценама да је договор око таблица на Косову успех Србије, одговара:

„Можете да предвидите да када год постоје преговори преговарачи оду кући и тврде да су победили. Јасно је да је Србија ту она која је одустала, а да је Приштина имала скроман корак у добром правцу Запада“, каже Сервер.

„Помирење с Косовом да дође кроз односе две суверене земље“

Он је ипак оценио да је питање регистарских таблица само мало питање, да постоје на стотине других и попут питања несталих и финансијских питања.

“Косово јесте суверено и независно и мислим да нико у Београду ни не замишља да ће Београд управљати већином од 95 одсто пупулације Косова, они се само баве тиме да управљају српском популацијом на Косову и нема сумње да би Вучић био задовољан да добије север“, рекао је Сервер.

Сервер је, међутим додао, да већина грађана ипак не би била задовољна тим решењем јер је већина споменика јужно од Ибра, те да је према његовом мишљењу боље да помирење не дође кроз поделе већ кроз односе две суверене земље где би српска популација на Косову била заштићена.

Поводом антидампинг мера које примењује Курти, каже да је реципроцитет добра идеја и да је то основно правило односа између држава.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Н1 инфо/Косово онлајн, 12. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print