Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Спутњик: Шта је то камера снимила иза Лајчака? Нервоза у Приштини, огласила се и ЕУ /видео/

(Фото: OSCE)

Током интервјуа који је Мирослав Лајчак дао из Брисела, камера је у позадини забележила мапу на којој је Космет приказан као саставни део Србије. Појединци са Косова и Метохије сада траже извињење Лајчака због те мапе. У вези са овом ситуацијом стигла је и порука из Европске уније: Ова званична мапа ЕУ је у складу са положајем, статусно неутрална.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине говорио је за портал “Европски Западни Балкан”, када је камера забележила тај детаљ. Током тог интервјуа, Лајчак је између осталог најавио посету Београду и Приштини.

Директор Кљана Косова Адриатик Кељменди објавио је на Твитеру да Лајчак треба да се извини што је дао интервју док је седео испред мапе која приказује Косово као део Србије, или у понедељак не би требало нико да га дочека када дође у посету Косову.

Портпарол ЕУ Петер Стано коментаришући објаву Кељмендија рекао је да би препоручио свима да се усредсреде на стварна питања која помажу унапређивању дијалога о нормализацији, уместо да покушавају да измишљају лажне приче.

“Тврдња о мапи је потпуно погрешна и нетачна. Ова званична мапа ЕУ је у складу са положајем, статусно неутрална. Препоручио бих свима да се усредсреде на стварна питања која помажу унапређивању дијалога о нормализацији, уместо да покушавају да измишљају лажне приче”, поручио је Стано на Твитеру.

Извор: Спутњик

 

Став