Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Суниог: Међународни споразум подразумева правна прилагођавања Србије и Косова

Шеф канцеларије ЕУ на Косову Томаш Суниог у ексклузивном интервјуу за Косово Онлајн истакао је да Европска унија снажно подржава рад Специјалног суда Косова са седиштем у Хагу, посебно чињеницу да он свој посао ради самостално, без икаквог спољног уплитања.

Суниог је детаљно говорио и о питању корупције, наставку дијалога Београда и Приштине, спровођењу формирања ЗСО, “мини Шенгену”, као и политичкој кризи у Приштини након хапшења Хашима Тачија.

Одлука Владе Косова о укидању Радне групе за борбу против корупције изазвала је бројне оштре одговоре међународних институција у Приштини. По вашем мишљењу, зашто Косово не успева у борби против корупције и како видите будући развој догађаја у том погледу?

Косово је млада демократија, са честим нестабилностима. Ово такође утиче на владавину закона и поверење људи у институције. Политичка воља за борбу против корупције не би требала да буде номинална. Мора да буде стварна. Истинска политичка воља је пресудан елемент за ефикасну дугорочну реформу у било којој области, укључујући борбу против корупције. Косовски извештај за 2020. годину позива на снажну и континуирану политичку вољу за ефикасно решавање питања корупције. Само на тај начин догодиће се права промена. Одлука владе да укине посебно одељење за борбу против корупције у оквиру косовске полиције изазива озбиљну забринутост у посвећеност Косова борби против корупције. Ово одељење игра кључну улогу у борби против корупције, како је наведено у Косовском извештају за 2020. годину и извештају о праћењу правде који је представио ЕУЛЕКС. Заједно са осталим амбасадорима, састао сам се са премијером Авдулахом Хотијем и министром унутрашњих послова Агимом Вељиуом, како бих разговарао о сарадњи на пољу владавине права, са посебним нагласком на борбу против организованог криминала и корупције. Премијер нас је уверио у своју одлучност да ојача борбу против криминала и корупције и изразио спремност да у том погледу ради заједно са међународним партнерима. Сада чекамо да премијер предложи пут даље. Очекујемо да ће се влада блиско консултовати са ЕУ о следећим корацима. Неопходно је одржати ефикасну истражну способност за борбу против корупције у косовској полицији.

У Приштини је било много дискусија о наставку рада мисије ЕУЛЕКС, а након учешћа у хапшењу бивших лидера ОВК било је пуно оштрих коментара. Колико је важна улога европских институција на Косову и да ли верујете да ће власти у Приштини и даље оспоравати њихово присуство?

ЕУ је највише допринела развоју Косова. Верујем да народ то зна. Политичари су могли имати своје програме, али многи људи се ослањају на наше присуство и нашу помоћ. Људи на Косову, из свих заједница, су Европљани. Делимо заједничке вредности и заједничке циљеве. ЕУ подржава све сфере живота и све заједнице. У 2019. и 2020. години ЕУ је изводила 39 пројеката у области владавине права, вредних 51 милион евра. Косовске власти морају бити оне које ће препознати потенцијал наше помоћи и водити Косово напред. Кад неко дође споља, можда се јасније може видети колико се времена троши на кашњења, које је требало потрошити на напредовање. Ово се мора променити. Политичка воља за спровођењем реформи везаних за ЕУ ​​је од суштинског значаја за осигурање кредибилног и опипљивог напретка. Посвећеност дубоким реформама тешко је постићи усред сталне политичке крхкости и нестабилности, где краткорочни политички програми засењују дугорочне реформске напоре. Ове године ситуацију је погоршала пандемија ковид-19. ЕУ остаје посвећена подршци Косову у суочавању са овим изазовима и позива институције да преузму снажно и јединствено вођство у неопходним реформама.

ЕУ је поново преузела пресудну улогу у наставку дијалога Приштина-Београд. Како гледате на могућност решавања спора око оснивања Заједнице српских општина? Ово је обавеза преузета у Бриселу пре седам година.

Дијалог је у интересу обе стране. Нуди прилику обема странама да међусобно разговарају о свим нерешеним питањима. Заједница српских општина је једно од ових питања. Дискусија о ЗСО не може се избећи ако желимо да постигнемо свеобухватан споразум који се бави свим отвореним питањима између Приштине и Београда. Следећи корак који треба да се одржи што је пре могуће је да нацрт статута ЗСО буде представљен главним преговарачима обе стране. Разумемо да је нацрт статута припремљен како је предвиђено споразумом из 2015. године. Оно што нам треба је да се Приштина сложи да води ову дискусију.

Верујете ли да је исправно очекивати да Косово промени свој устав у вези са применом Бриселског споразума?

Пре свега, ово зависи од тога шта ће бити договорено. У принципу, када постигнете међународни споразум, потребно је размотрити потребна правна прилагођавања како би се интегрисала у унутрашњи правни поредак. Ово се односи и на Косово и на Србију.

Да ли очекујете да косовске власти примене сопствени закон о заштити подручја око манастира Дечани и изграде планирани аутопут изван заштићеног подручја?

Владавина права је основна европска вредност. Увек очекујемо спровођење закона. Аранжман постигнут раније овог месеца у вези са дугогодишњим питањем рехабилитације пута у Дечану и Специјалном заштитном зоном, који је омогућила Италија уз кључни допринос команданта Кфора, добра је вест. Савет за примену и надгледање (ИМЦ), који је посвећен расправи о питањима везаним за Српску православну цркву, којим председавају Европска унија и Влада Косова, одобрио је 9. новембра овај аранжман који ће подстаћи односе међу заједницама и подстаћи економски развој региона Дечана.

Како тумачите идеје о укидању Специјалних већа за ратне злочине почињене на Косову?

У 2015. години Косово је преузело јасну међународну обавезу да успостави специјалне коморе. ЕУ снажно подржава рад косовских специјалних комора и специјалног тужилаштва. Нарочито је важно да они могу свој посао да раде самостално, без икаквог спољног уплитања. Пуна сарадња са овим институцијама је од суштинске важности као важна демонстрација посвећености Косова владавини закона, која је кључни елемент за напредак Косова на европском путу и ​​за ангажовање ЕУ са Западним Балканом у целини.

Колико сматрате важним да се истражи и процесуира питање злочина ОВК?

Специјална већа и Специјално тужилаштво основала је Скупштина Косова као независне правосудне институције са јурисдикцијом над злочинима против човечности, ратним злочинима и другим злочинима према косовском закону, почињеним током рата. Важно је увек имати на уму да Специјалне коморе неће сматрати одговорним етничке групе, организације или заједнице, већ само појединце. Чинећи то, Специјалне коморе ће олакшати транзициону правду и омогућити друштвени напредак, померајући Косово напред на његовом европском путу. У том контексту, сарадња косовских власти и даље остаје пресудна како би се демонстрирала посвећеност Косова владавини закона и спремност да се суочи са својом прошлошћу.

У складу са Вашингтонским споразумом, Косово би требало да се придружи пројекту “мини Шенген“. Какво је ваше мишљење о томе и колико је то важно за Косово?

На самиту у Софији почетком овог месеца, косовски премијер је, заједно са колегама са Западног Балкана, потписао значајну декларацију о успостављању заједничког регионалног тржишта. Ово су добре вести за цео регион, а посебно за Косово. Компаније и грађани ће прогресивно имати користи од смањених прекограничних банкарских накнада, уклањања техничких баријера трговини, усклађивања инвестиционих политика, признавања професионалних квалификација у региону, подстицања е-трговине итд. ЕУ подржава инклузивну регионалну сарадњу и косовско учешће у различитим регионалним конфигурацијама. Регионална економска интеграција је део процеса приступања ЕУ. Рачунамо на то да ће га косовска влада промовисати и применити договорени акциони план којим се успоставља заједничко регионално тржиште на Западном Балкану.

Верујете ли да ће тренутна косовска влада наставити да функционише или очекујете ускоро ванредне парламентарне изборе на Косову?

Важно је да Косово покаже зрелост у суочавању са политичким кризама осигуравајући демократско функционисање својих институција. Верујем да су косовски лидери способни да испуне очекивања људи. У ово тешко време пандемије ковид-19, са својим здравственим и економским утицајем, људима су потребне институције способне да одговоре на потребе и изазове који су пред њима. Што се тиче председничких избора, након оставке председника Косова, председник скупштине преузео је улогу вршиоца дужности председника.

Став