Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Тужилаштво: Краснићи да остане у притвору, он је био главни архитекта злочиначког подухвата

Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је да се противи захтеву за пуштање из притвора бившег портпарола ОВК Јакупа Краснићија, преноси Репортери.

Тужилаштво је 22. децембра послало претпретресном судији документ на 18 страна у ком је образложило своје аргументе за задржавање Краснићија.

У поднесцима Специјализованог тужилаштва цитирају се неке Краснићијеве наводе у којима је негирао да је ОВК киднаповала људе.

“Срж удруженог злочиначког подухвата по овом питању био је напад на противнике ОВК, како је дефинисано у потврђеној оптужници за оне за које се сматра да су сарађивали са непријатељима ОВК или оне који нису подржавали циљеве ОВК. Као портпарол ОВК и заменик врховног команданта, Краснићи је био главни архитекта овог заједничког циља. Краснићи је давао разне интервјуе као портпарол који је заступао Генералштаб, укључујући јул 1998, где је, негирајући да је ОВК извршила отмице, изјавио да ако неки људи трпе да су пре у питању албански сарадници Срба него српски цивили “, навело је Специјализовано тужилаштво у својим поднесцима.

Специјализовано тужилаштво каже да Краснићи у овим интервјуима износи чињенице да је ОВК притварала сараднике српског режима, те да су њихова имена или објављена на списку или су погубљени.

Тужилаштво је, подсетило и на изјаву бившег Куртијевог саветника Шкељзена Гашија, да су појединци из ОВК починили злочине у току рата на Косову.

“У објави на Фејсбуку пре мање од осам месеци, Краснићи је Шкељзена Гашија назвао ’сарадником’ јер се усудио да јавно каже да су припадници ОВК починили злочине. Због тога је Гаши добио претње смрћу , потврђујући да су ставови Краснићија остали непромењени“, наведено је у документацији тужилаштва.

Специјализовано тужилаштво оптужило је Краснићијеве адвокате да покушавају намерно да смање значај и утицај свог клијента.

“Јакуп Краснићи је бивши председник Скупштине Косова и бивши привремени председник Косова. Такође је бивши заменик команданта ОВК. Доживотни контакти са ОВК. Краснићи има приступ истој широкој мрежи подршке као и други окривљени у овом случају. Ова мрежа је очигледно способна да сакрије Краснићија на Косову или да обезбеди његово бекство у другу земљу “, наводи се у тврдњама Специјализованог тужилаштва.

Специјализовано тужилаштво је подсетило на случај Смија Луштакуа који је побегао из УКЦК, за време док му се судило.

Специјализовано тужилаштво је такође поменуло случај Ремзија Шаље, познатог као командант „Црвене јабуке“, који је побегао са Косова када је добио позив од Специјалног суда, због чега је за њим расписана међународна потерница.

Извор: Косово онлајн

Фото: Видео принт

 

Став