Покрет за одбрану Косова и Метохије

Упокојио се игуман о. Ромило (Јелић)

Блаженопочивши игуман о. Ромило (Фото: Светигора)

Отац Ромило, оде код Господа… А надали смо да ће победити и у овој борби, као 1998. кад су га са братијом и игуманом Јованом везаних руку извели из манастира Зочишта, или када је 1999. носећи у рукама кивотић са моштима Светих Бесребреника дошао у Ораховачку цркву гушећи се у сузама и говорећи,, Људи ви не знате, исто је било у Босни,,… Ал нашао је снагу да обнавља Дубоки поток молећи се за све нас Светим Врачима, Светом Никити и Мајци Божијој… Усправан, јак, брз и гласан при сваком сусрету радостан… Утихнуо је његов глас пред новим искушењем и отишао тамо где га више неће терати да мења станишта…Тамо где га чекају његови мучки пострадали сродници из Босне и његов игуман Зочишки Јован којем је пре пар недеља ишао на гроб и служио помен…

Хвала ти оче, за све што смо од тебе научили… Хвала за сусрете у Зочишту, за последње бденије у Светим Врачима летос… Хвала и за овај разговор који ће од данас надаље преносити твој глас и твоје поруке нама грешним и гордим Србима.

Нека те Господ прими у Своје наручје. Вечан ти спомен!

(Оливера Радић, 19. 09. 2021)

Поуке и поруке манастира Дубоки Поток

Име: 33 Kosmetska kandila otac Romilo Olivera 14. 03. 2020.;Опис: Косметска кандилаТип: audio/mpeg

О манастиру Дубоки поток са игуманом ове Свете обитељи Архимандритом Ромилом за емисију “Косметска кандила“ разговарала је сестра Оливера Радић новинар и професор из Ораховца.

Манастир Дубоки потокМанастир Дубоки поток се налази на сјеверној страни Ибра, три километра сјеверно од Зубиног потока, између села Доброшевине и Читлука, на самом изворишту потока по којем је и сам добио назив.

Са манастирском црквом, посвећеној Ваведењу пресвете Богородице, комплекс манастира чини и манастирски конак из 19.века, и, од недавно саграђена, велика манастирска трпезарија. О Богородичиној цркви се зна да је подигнута у 14. веку, али да је рушена и обнављана више пута: у 16.веку и у првој половини 18. века. У порти манастира је била отворена и прва колашинска световна школа, што потврђује улогу манастира у развијању писмености, културе и националне свести код овдашњег становништва.

У једном периоду је манастир био напуштен. Монашко братство са игуманом, архимандритом Ромилом (Јелићем) је у манастир дошло на Светог Василија Острошког 2000. године.

Од њиховог доласка се у манастиру много тога урадило, ал верницима који долазе у манастир посебну пажњу привлачи иконопис урађен 2012.године. Цркву је осликао Милош Јанићијевић Рашки, а помагали су му иконописац Горан Вукићевић као и студенти академије Никола Ђурић и Миљан Ђиновић. Манастир Дубоки Поток поседује драгоцену збирку старих српских рукописних и штампаних књига: Триод посни на пергаменту из 14.века; Зборник на папиру из 15.века или почетка 16. века;Четворојеванђеље из друге четвртине 16.века; Зборник (Панегирик) проповиједи на празнике од септембра до новембра из треће четвртине 16.века.

Од новијих књига ту се чува и сребром оковано Јеванђеље из прве половине 19.века и икона Св. Јована Претече.

На овој емисији благодаримо сестри Оливери Радић

(Косметска кандила, 14. 03. 2020)

Фото: Манастир Брњак/Фејсбук

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print