Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

У Музеју СПЦ и иконе из срушене цркве у Ђураковцу, сведоци страдања Срба на Косову

Фото: Танјуг

Управник Музеја Српске православне цркве ђакон Владимир Радовановић каже за Тањуг да се у музеју налазе две иконе из потпуно уништене цркве у његовом родном месту Ђураковац на Косову, истичући да је један од главних приоритета српског народа очување богате културне баштине.

Радовановић напомиње да поменуте иконе потичу из периода обнове Пећке патријаршије у 16, 17. и на почетку 18. века.

“Говоримо о веома тешким временима за српски народ, али и великом полету у уметничком стваралаштву под Турцима. Наш народ је и у најтежим временима имао развијену свест о потреби уметничког и духовног стваралаштва и о томе најбоље говори велики број изложених икона у нашем музеју”, казао је Радовановић.

Напомиње да те иконе не сведоче само о богатом културном наслеђу на Косову, већ о континуитету уништавања наше културне баштине.

Бесповратно је кроз векове нестало много вредних уметничких предмета и црквених реликвија. Често се питамо како је то могуће, али нам је још теже да се суочимо са реалношћу да се уништавање културне баштине одиграва и данас, када, наводно, живимо у времену просвећености”, казао је Радовановић.

Део икона у Музеју Српске православне цркве представља ризницу културне баштине Косова.

Како Радовановић истиче, те иконе заправо су живи сведоци страдања српског народа на том подручју.

“Конкретно, за мене су посебно важне две иконе из мале цркве у мом родном месту Ђураковац која је у својој порти имала запис – велико дрво Храста. Та црква је саграђена у 13. веку, па је обнављана у 16. и 17. веку. Нажалост, црква је потпуно уништена у погрому Албанаца над српским народом на Косову и Метохији 2004. године”, каже Радовановић.

 

Đakon Radovanović
Ђакон Радовановић (Фото: Танјуг)

 

Управник Музеја Српске православне цркве лично је повезан са немилим догађајима у Ђураковцу.

“Мој отац је био свештеник у тој уништеној цркви. Иконе које се налазе у Музеју српске православне представљају једино сведочанство да је у Ђураковцу постојала црква. Чак су и рушевине нестале, гробље је порушено, а огромни храст који се налазио у порти цркве је миниран и веома оштећен. Иконе из срушене цркве у Ђураковцу због тога имају још већу вредност, јер представљају нашу културну баштину и непроцењиву идентитетску вредност. На Васкрс желим свима да поручим да је један од главних приоритета српског народа очување његове богате културне баштине”, казао је Радовановић.

Према његовим речима, највећи број експоната у Музеју Српске православне цркве сведочи о богатом духовном и културном наслеђу нашег народа.

“Наша институција је јединствена, не само по богатству предмета које чува, већ и по значају тих артефаката. Највећи број експоната је у вези са српском средњевековном историјом и духовним живот нашег народа”, рекао је Радовановић.

Како каже, пред посетиоцима Музеја Српске православне цркве су ретки и изузетно вредни експонати.

“Тамнозлатни огртач кнеза Лазара са извезеним лавовима у скоку, у којем је он сахрањен после погибије на Косову 1389. године, плаштаница краља Милутина Немањића, Јефимијина похвала кнезу Лазару, Кивот Светог краља Стефана Дечанског из 1343. године, повеља цара Душана из 1347. године, само су неки од експоната које посетиоци музеја могу да виде”, казао је Радовановић.

 

(Косово онлајн, 2.5.2021)

Став