Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ход по мукама Дарка Тасића

Прочитајте: Председништво Покрета за одбрану КиМ – Саопштење поводом прогона над Дарком Тасићем

 

Одбрана Дарка Тасића осуђеног на затворску казну од 22 године због ратног злочина против цивилног становништва у Малој Круши 1999. уложила је жалбу косовском Апелационом суду. Затражили су од другостепеног суда да се Тасић ослободи оптужби услед недостатка доказа или да се предмет врати на поновно суђење, преноси Заклетва за правду.

Заједно са жалбом одбране, стигао је и одговор Специјалног тужилаштва али и предлог Апелационог тужилаштва да потврди првостепену пресуду.

Заклетва за правду извештава да је ове захтеве разматрало данас веће Специјалног одељења Апелационог суда, које чине судије Крешник Радониqи (Кресхник Радониqи), Бурим Адеми и Милан Биговић.

Пресуда Основног суда у Призрену, према одбрани, не садржи разлоге о одлучујућим чињеницама, а они разлози који су изнети су „потпуно нејасни што чини пресуду нејасном“.

Према жалби одбране, нико од сведока није поменуо име оптуженог Тасића током фазе истраге, са изузетком једног сведока. Одбрана такође наводи да је суд прекорачио овлашћења када је применио закон који у овом случају није требало применити, јавља Заклетва за правду.

Адвокат одбране, Љубомир Пантовић, оспорио је кредибилитет сведока тужилаштва у овом случају због, како је рекао, различитих изјава датих у фази истраге у односу на оне током главног претреса.

Пантовић је уједно додао да већина сведока током истраге није помињала Тасића као извршиоца дела која му се стављају на терет.

„Сведоцима је постављено директно питање ‘да ли су видели Дарка Тасића како пуца на камион са жртвама и рекли су да нису, када су дошли на суд, рекли су видели смо га… Нигде у пресуди није наведено зашто су ове изјаве промењене“, додао је Пантовић, преноси Заклетва за правду.

У изјавио осуђеног Тасића наводи се да никада није био део полиције, нити војске, те да ништа од онога шта му се ставља на терет није учинио.

„Оно за шта ме комшије оптужују, они најбоље знају да ли је то тако или није. За мене је највећа казна Божија и нека ме казни. Да сам урадио оно што кажу, никада више не бих дошао на Косово. Дошао сам на Косово јер су ми руке и образ чисти“, рекао је Тасић, преноси овај медиј.

Дарко Тасић, осуђен је јула месеца ове године на затворску казну од 22 године због ратног злочина против цивилног становништва почињеног у Малој Круши 1999.

Основни суд у Призрену прогласио је Тасића кривим по двема тачкама оптужнице због скрнављења тела неидентификованих особа, њиховог спаљивања и бацања у реку Дрим, јавила је тада приштинска Коха.

Тасић је такође проглашен кривим за догађаје који су се десили између 15. и 26. марта 1999. у Малој Круши где је, како је саопштено, као члан резервног састава полиције СРЈ, у саучесништву са другим особама чији идентитет није познат, наводно „учествовао у конфискацији имовине, пљачки, илегалном и намерном уништавању имовине (паљење куће), што није било оправдано војним дејствима“.

Након изрицања пресуде огласила се Канцеларија за КиМ поручивши да су забринути због „озбиљних процесних недостатка у поступку“, висине казне за коју наводе да је већа од максималне, уједно оценивши пресуду као „рефлекс дневнополитичких дешавања“

Извор: Коссев

Фото: Коссев