Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Хоти: Нема споразума о посетама високих званичника

Информације о Споразуму о разумевању о посетама високих званичника Београда и Приштине нису тачне, написао је на Фејсбуку косовски премијер Авдулах Хоти.

„Влада поштује споразум о слободи кретања. Међутим, сваки захтев за посету анализирају надлежне институције пре него што буде одобрен или одбијен“, написао је он још.

Поред овог деманта, Хоти је јутрос негирао и да је поднео оставку.

Вест о „џентлменском споразуму“ две стране у Бриселу пренео је јуче Радио слободна Европа позивајући се на изјаву портпарола ЕУ Петера Стана.

Реч споразум, међутим, не помиње се у преводу РСЕ изјаве Стана.

„Не коментаришемо дипломатске/џентлменске договоре или сагласност које ЕУ постиже са партнерима или које постоје међу њима. Али у овом конкретном случају могу да потврдим – не улазећи у детаље – да смо постигли разумевање између Косова и Србије у вези са међусобним посетама“, рекао је Стано РСЕ.

Наводе о договору три стране да се посете званичника Приштине централној Србији и председника Вучића, Марка Ђурића, Александра Вулина и Петра Петковића Косову, одложе и сакрију од јавности, први је изнео у уторак увече Вучић.

Како је Вучић навео, након што је 19. новембра на адресу владе у Београду стигао захтев косовске министарке спољних послова, Мељизе Харадинај Стубле, да посети Рашку, и након што је у Приштину упућен сличан захтев српских власти, ЕУ је затражила од страна да се ситуација прво „слегне“, да нико нигде не иде, да се у јавности о томе не говори, да се не би узнемирили грађани, на шта је Србија пристала.

„Рекао сам, нема проблема, ми само хоћемо да за оно што смо дали могућност другима, да се и за нас сачува то право“, додао је.

Међутим додао је и да му је Приштина, упркос договору да се о томе не прича, забранила улазак и саопштила ту информацију јавно.

„Онда су они изашли у јавност како су много јаки и паметни пошто су забранили улазак“, додао је председник.

Претходно је, током викенда косовска министарка спољних послова, Мељиза Харадинај Стубла, саопштила да је њена посета Рашки где је недавно откривена масовна гробница за коју се верује да се у њој налазе тела особа са Косова, а чијем ископавању је желела да присуствује ове недеље „одложена“.

У истом саопштењу прва је потврдила и постојање истог захтева из Београда који је оценила као „увреду“ у околностима када је у Србији пронађена масовна гробница у којој су, како се верује, тела косовских Албанаца убијених у претходном рату.

Поред свих ових захтева, јавност је јуче сазнала и за постојање писма који је Лајчак упутио Хотију и у којем је позвао Косово на поштовање Споразума о слободи кретања и службеним посетама који су претходно постигнути у Бриселу, уз назнаку да њихово непоштовање шаље врло негативну поруку о кредибилитету Косова као стране која учествује у процесу дијалога.

Извор: Коссев

Фото: Коссев

Став